© Dirk Van de Velde, Jan Boey

Kogel door de kerk in Willebroek: N-VA, CD&V en Open Vld onderhandelen over coalitie

Met het oog op het vormen van een coalitie voeren N-VA, CD&V en Open Vld op dit ogenblik gesprekken. Samen zouden de drie partijen over een ruime meerderheid beschikken van 18 op 29 zetels: N-VA heeft er dertien, CD&V vier en Open Vld één. Als deze coalitiegesprekken positief worden afgerond, wordt Eddy Bevers van N-VA opnieuw burgemeester.

Jan Boey

CD&V Willebroek kiest dus voor een centrumrechtse coalitie met N-VA en Open Vld. Daardoor vallen sp.a en Groen uit de boot.

Uiteindelijk is er sneller dan verwacht witte rook in Willebroek. De vorige coalitie wordt zo verdergezet als alle geprekken afgerond kunnen worden. Puur mathematisch hebben CD&V en N-VA de hulp van Open Vld niet nodig: N-VA (13) en CD&V (4) hebben al een meerderheid van 17 op 29. Open Vld telt één zetel, zodat de meerderheid een comfortabele meerderheid heeft van 18 op 29.

De inhoudelijke details van het bestuursakkoord worden nog verder afgerond. Later zullen de drie coalitiepartners meer toelichting geven tijdens een persconferentie. De drie partijen geven alvast te kennen dat ze een verbindend beleid willen voeren voor alle Willebroekenaren.

Gegokt en verloren

Groen en sp.a klinkten zich net voor de verkiezingen aan elkaar vast. Ze gaven gezamenlijk aan dat ze onder geen enkele voorwaarde met N-VA samen zouden werken. Door de keuze van CD&V worden sp.a en Groen dus de grote verliezers, ook al wist Groen een historisch aantal zetels in Willebroek te halen. Zij gingen van één naar drie zetels. Bij sp.a is er een verlies van één zetel, de partij zakt van negen naar acht zetels. De socialisten kregen zo’n vijfhonderd stemmen minder dan de verkiezingen van 2012.

Hiermee verzeilt Groen opnieuw in de oppositie. Nog nooit hebben de groenen aan een coalitie kunnen deelnemen in Willebroek. Voor sp.a komt de tweede oppositiebeurt op rij hard aan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Gemeenteraadsverkiezingen 2018