© REUTERS

Opschudding tijdens persconferentie van winnaars AfD: kopstuk wil niet zetelen

Frauke Petry heeft een dag na de verkiezingen in Duitsland al een bommetje laten barsten. Tijdens een persconferentie verklaarde de covoorzitster van AfD, de rechts-populistische partij die forse vooruitgang boekte en voor het eerst in het parlement zit, dat zij zelf geen deel zal uitmaken van de AfD-fractie.

mtm

Frauke Petry had eerder dit jaar al laten weten geen lijsttrekker te zijn bij de Duitse parlementsverkiezingen van september. Zij wil dat de partij zich ideologisch minder hard opstelt om zo een breder publiek aan te kunnen trekken en op middellange termijn van een coalitie deel te kunnen uitmaken.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Haar motie om de partij uit de extreme hoek te halen kwam echter niet eens ter stemming in april van dit jaar. De 600 deelnemers aan het partijcongres weigerden zelfs om over het voorstel te stemmen.

Binnen de partij – die door de vluchtelingencrisis de wind in de zeilen kreeg – is de laatste maanden een felle machtsstrijd bezig tussen de aanhangers van Petry en haar ‘realpolitiek’ en de meer radicale vleugel. Dat de motie van de 41-jarige, toen hoogzwangere Petry niet werd gestemd, leek in april al een teken aan de wand voor haar tanende invloed.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer