Brussels Parlementslid Khadija Zamouri neemt ontslag uit Open VLD na tuchtprocedure: “Ik ben collateral damage”

Khadija Zamouri© BELGIAN_FREELANCE

Brussels Parlementslid Khadija Zamouri heeft donderdag ontslag genomen uit Open VLD, na de opstart van een interne tuchtprocedure vanwege haar steun aan de nieuwe politieke partij Viva Palestina.

jvh
Bron: BELGA

De Open VLD startte een tuchtprocedure op tegen de politica omdat ze een handtekening heeft geleverd aan auteur en politicus Dyab Abou Jahjah om de partij Viva Palestina te laten deelnemen aan de Brusselse verkiezingen.

Het liep al langer stroef tussen Zamouri en de Open VLD, laatst steunde ze ook de PS in het uitstel van de stemming van de Codex Dierenwelzijn, die bij de behandeling in het Brussels Parlement zou kunnen geamendeerd worden met een verbod op onverdoofd slachten. Open VLD-voorzitter Tom Ongena heeft haar begin april nog gevraagd de steun in te trekken.

“Collateral damage”

In een reactie op de opstart van de interne tuchtprocedure zegt Zamouri dat ze uit de Open VLD stapt en haar lidkaart inlevert. “Vandaag word ik na 24 jaar trouw lid van de partij voor de tuchtcommissie gedaagd omdat ik mijn handtekening heb gegeven aan een partij die opkomt met een belangrijke boodschap die niet strookt met de visie van de Franstalige zusterpartij (MR, red.)”, concludeert Zamouri. “En dus ben ik collateral damage.”

Zamouri zegt dat ze nooit heeft overwogen om zich bij een andere partij aan te sluiten. “Dit omwille van het feit dat wij als liberalen geloven in de maakbaarheid van je geluk en je leven in eigen handen moet nemen. Dit kan ik niet rijmen met het verbod dat mij opgelegd wordt om mijn handtekening als parlementslid te moeten intrekken als het ons niet uitkomt omwille van electorale redenen.”

Ook over het uitstel van stemming over de Codex Dierenwelzijn in het Brussels parlement zegt Zamouri “meegezogen te worden in het debat over onverdoofd slachten”. Zamouri zegt dat ze niet per se tegen een verbod op onverdoofd slachten is: “Ik heb mij onthouden omdat ik vond dat die codex niet ver genoeg ging. Kikkerbillen mogen nog steeds afgetrokken worden, kreeften en foie gras worden nog steeds à volonté geconsumeerd. Pas als alle dieren worden opgenomen in de codex geloof ik pas dat het écht over het dierenwelzijn gaat. Tot dan is het louter politieke profilering ten aanzien van een etnische groep.” 

Geen kandidaat meer

De politica, die tot aan de verkiezingen als onafhankelijk parlementslid zal zetelen, was geen kandidaat meer bij de komende verkiezingen voor het Brussels Parlement. Wel twijfelde ze om nog op te komen bij de gemeenteraadsverkiezingen. “Maar het geloof in de partij is er niet meer. Ik heb niet getekend voor een job in de politiek dat je ook op een ministerie kan gaan doen.”

Zamouri is ook niet van plan om bij Viva Palestina te gaan. Het is trouwens niet de eerste keer dat Zamouri een handtekening verleent aan Abou Jahjah, ook in 2019 gaf ze haar fiat aan de auteur-activist voor de oprichting van de partij Be.One. Dat deed ze toen met toestemming van de partij, aldus Zamouri zelf. “Daar heeft toen geen haan naar gekraaid.”

Lange staat van dienst

Zamouri kent een lange staat van dienst bij de Vlaamse liberalen. Ze was lange tijd werkzaam op verschillende kabinetten van Brusselse Open VLD-ministers, waaronder Guy Vanhengel. Vanaf 2011 is ze in het Vlaams parlement gaan zetelen. Vanaf 2014 is ze parlementslid in het Brusselse parlement en actief in de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC).

Zamouri was ook in de lokale Brusselse politiek een begrip. Eerst als gemeenteraadslid in Koekelberg en vanaf 2018 tot 2020 als schepen van Sociale Cohesie, Jeugd, Nederlandstalige Cultuur en Kinderopvang en Reinheid in de gemeente Sint-Jans-Molenbeek. Daarnaast was Zamouri tot voor kort ook voorzitster van Vvvuur, de Vlaamse koepelorganisatie van lokale sociaal-culturele liberale verenigingen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen