NYT: Israël rekende niet op grote vergeldingsactie Iran

Nieuws
Israël had geen grote Iraanse vergeldingsactie verwacht na het bombardement op een Iraanse diplomatieke post in Damascus. Dat zeggen ingewijden tegen de krant The New York Times. De Israëliërs zouden later ook hebben erkend dat ze de gevolgen van de luchtaanval niet goed hebben ingeschat.
anp
donderdag 18 april 2024 om 07:46
Afbeelding
beeld anp

De aanval op de diplomatieke post vond plaats op 1 april. Meerdere topfiguren van de Iraanse Revolutionaire Garde kwamen om het leven. Iran reageerde later met een grootschalige drone- en raketaanval op Israël. Inmiddels wordt internationaal gespannen afgewacht wat Israël gaat doen en welke Iraanse reactie daarop zal volgen.

The New York Times maakte een reconstructie aan de hand van gesprekken met anonieme bronnen uit de VS, Israël en andere landen. De voorbereidingen voor de Israëlische aanval in Syrië zouden ongeveer twee maanden eerder zijn begonnen. Het doelwit was Mohammad Reza Zahedi, een sleutelfiguur binnen de machtige Revolutionaire Garde.

Waarschuwing

Israël hield volgens de krant rekening met een relatief kleinschalige vergeldingsactie, maar niet met de massale aanval die uiteindelijk is uitgevoerd door de Iraniërs. De Amerikanen zouden ook pas op het laatste moment zijn geïnformeerd over het naderende bombardement in Damascus. Bovendien kwam die waarschuwing op een laag niveau binnen.

Toen duidelijk werd dat de Iraniërs zouden terugslaan, zou aanvankelijk geen goede inschatting zijn gemaakt van de omvang van die aanval. De Israëlische inlichtingendiensten dachten dat Iran zo’n tien raketten zou afvuren. Later is dat bijgesteld naar zestig tot zeventig raketten. Ook dat aantal bleek te laag.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ongeregeldheden rond pro-Palestijnse betoging op universiteit LA

Bij de Universiteit van Californië in Los Angeles (UCLA) zijn woensdag gevechten uitgebroken tussen pro-Palestijnse betogers en tegendemonstranten. Op de campus wordt al dagen actiegevoerd als reactie op de oorlog in de Gazastrook.

Afbeelding

EU-chef noemt politie-ingrijpen in Georgië onaanvaardbaar

De Europese Unie heeft de regering van Georgië opgeroepen om geen geweld te gebruiken tegen betogers. EU-buitenlandchef Josep Borrell schrijft op X dat hij het politieoptreden van dinsdag 'sterk veroordeelt'.

Afbeelding

Arrestaties bij actie tegen wet buitenlandse agenten Georgië

De Georgische politie heeft dinsdag 63 arrestaties verricht tijdens een demonstratie tegen een controversieel wetsvoorstel over 'buitenlandse agenten'. Bij de betoging in de hoofdstad Tbilisi zijn ook zes agenten gewond geraakt, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Afbeelding

Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel.

Afbeelding

Aston Martin verkoopt ruim kwart minder luxe auto's

De Britse sportwagenfabrikant Aston Martin heeft de verkoop van zijn luxe auto's in het eerste kwartaal van dit jaar met ruim een kwart zien dalen. De daling volgt op het stopzetten van de productie van het oudere Vantage-sportwagenmodel door het bedrijf.

Afbeelding

Amerikaans ministerie vindt dat bedrijven weg moeten uit Xinjiang

Internationale bedrijven moeten zich terugtrekken uit de Chinese regio Xinjiang vanwege de schendingen van de mensenrechten die daar plaatsvinden.