Google ontslaat 28 medewerkers om protest tegen Project Nimbus

Nieuws
Google heeft 28 werknemers ontslagen om hun deelname aan een tien uur durend protest op de kantoren van de zoekgigant in Sunnyvale, Californië, en New York. De werknemers protesteerden tegen het zogenoemde Project Nimbus, een contract van 1,2 miljard dollar tussen Google, Amazon en de Israëlische regering, schrijft The New York Post.
anp
donderdag 18 april 2024 om 06:08
Afbeelding
beeld anp

De politie arresteerde dinsdag na ongeveer tien uur de medewerkers die het kantoor bezetten, waarna zij woensdag na een ‘intern onderzoek’ werden ontslagen. ‘Ze namen kantoorruimtes over, beschadigden ons eigendom en hinderden fysiek het werk van andere Googlers’, schreef Chris Rackow, vicepresident van de mondiale veiligheid van Google, in een memo voor het hele bedrijf. De groep weerspreekt dit statement op X en zegt dat er daarentegen sprake was van een ‘vredige sit-in’.

Met het contract voorzien Google en Amazon de Israëlische regering van AI- en clouddiensten, die gebruikt kunnen worden voor militaire en civiele doeleinden. De actievoerders, die zich No Tech For Apartheid noemen, menen dat hun werk bij Google apartheid van het Palestijnse volk zou steunen en bevorderen. Het contract heeft een looptijd van zeven jaar en ging in juli 2021 in. Het is niet de eerste keer dat Google-werknemers tegen de samenwerking demonstreren. In 2022 werd een petitie tegen de overeenkomst opgezet, die door honderden Google-werknemers werd ondertekend.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Shell meldt stopzetten activiteiten op Chinese energiemarkt

Shell heeft de energiemarkt in China verlaten, meldt het olie- en gasconcern in een verklaring. Eind 2023 heeft het bedrijf zijn activiteiten, zoals het opwekken van en de handel in energie, stopgezet.

Afbeelding

Cijfers RIVM: hoogste aantal kinkhoestgevallen in zeker tien jaar

Het aantal gevallen van kinkhoest in Nederland heeft het hoogste niveau in zeker tien jaar tijd bereikt. Volgens cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn in de eerste vier maanden van dit jaar 7187 besmettingen gemeld.

Afbeelding

Koud voorjaar zit bierverkoop in de weg

Nederlanders hebben in de eerste drie maanden van het jaar minder bier gedronken dan een jaar terug. Volgens branchevereniging Nederlandse brouwers komt dat onder meer door het relatief koude voorjaar. Ook wijt de sector de afname aan de toegenomen accijns op bier.

Afbeelding

Kort antiplasticprotest bij aandeelhoudersvergadering Unilever

De aandeelhoudersvergadering van Unilever is begonnen met een kort protest tegen plastic. "Stop met plastic, of wij stoppen met Dove", scandeerde een klein groepje activisten toen voorzitter Ian Meakins het woord wilde nemen. De vrouwen verlieten even later de zaal.

Afbeelding

Doel voor groene stroom uit Klimaatakkoord komt in zicht

De duurzame stroomproductie in Nederland blijft fors stijgen. Als iedere maand zo veel duurzame stroom werd opgewekt als in april, dan zou Nederland volgens een maandelijkse rapportage nu al een belangrijk doel uit het Klimaatakkoord hebben behaald.

Afbeelding

Verdachte aanslag Spaanse politicus is vrouw (27) uit Den Bosch

De vrouw die vastzit op verdenking van betrokkenheid bij een moordaanslag op de Spaanse politicus Alejo Vidal-Quadras (78) is 27 jaar en komt uit Den Bosch. Zij werd daar afgelopen vrijdag aangehouden op verzoek van Spanje.