vrijdag 23 maart 2018 - Formule 1
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Lewis Hamilton en Sebastian Vettel: wie van de twee evenaart Juan Manuel Fangio?  AP

Of steekt Max Verstappen er een stokje voor? AP

GP van Australië

Waarom LEWIS HAMILTON de enige favoriet is

“Mijn zwakte? Pannenkoeken”

Of hij dan geen zwaktes heeft, wou iemand weten van Lewis Hamilton. Toch wel, eentje: “Ik heb een zwak voor pannenkoeken.” Daar ben je vet mee, Vettel zijnde. Lewis Hamilton (33) racet beter dan ooit en zonder rare dingen volgt hij zichzelf op met een vijfde wereldtitel.

Er is maar één favoriet bij de start van het nieuwe F1-seizoen. Al de rest is in het beste geval outsider. Valtteri Bottas, zijn teammaat bij Mercedes? Goed als hij zijn dagje heeft, maar te min over een heel seizoen. Sebastian Vettel? Zijn Ferrari oogt te loom. Max Verstappen? Topauto, maar een makke motor.

De bookmakers denken er net zo over. Met een wereldtitel voor Lewis Hamilton verdien je maar 1,66 euro voor 1 euro inzet. Vettel staat op 4,5 euro, Verstappen op 9, Bottas op 11, Ricciardo op 13.

Fangio evenaren

In de paddock menen veel insiders dat het strafste weerwerk van Max Verstappen zal komen. Maar 2018 wordt toch vooral geafficheerd als de clash tussen twee viervoudige wereldkampioenen, Lewis Hamilton en Sebastian Vettel (die zijn auto gisteren Loria doopte). Eén van hen kan dit jaar op vijf titels komen en daarmee Juan Manuel Fangio evenaren. Dan blijft alleen Michael Schumacher nog over, met zijn zeven wereldtitels.

Lewis Hamilton: “Fangio? Nu je het zegt, ja. Maar daar heb ik eerlijk gezegd nooit over nagedacht. Ik heb er geen mening over. Ik probeer mijn eigen grenzen te verleggen en zo goed mogelijk te leven naar mijn potentieel, en hopelijk vloeien daar de resultaten uit voort.”

Twee rijders met vier wereldtitels tegenover elkaar, dat is in elke sport zeldzaam. Vind je dat niet speciaal?

(denkt na) “Uiteindelijk is het een voorrecht om in de F1 te mogen rijden. Het is ook een voorrecht voor Seb en mezelf om voor onze teams - in mijn geval Mercedes - te mogen uitkomen. (mijmert) Ik zit nu ergens tussen het midden en het slot van mijn carrière. Als je aan het einde gekomen bent, wil je weten dat je tegen de besten hebt gestreden. Sommigen houden het vroeg voor bekeken. (doelt hij op Rosberg?, nvdr.) Anderen hebben kampioenschappen gewonnen die misschien minder hard bevochten waren. (Button, Vettel?, nvdr.) Ik hoop dat ik later kan zeggen dat ik van de besten heb gewonnen. Het is mooi om Sebastian bij je tegenstanders te mogen rekenen. Hij heeft vier titels, meer dan al mijn andere tegenstanders. En voor de fans moet het leuk zijn om twee viervoudige kampioenen tegen elkaar te zien racen. Maar heb je Daniel Ricciardo al gezien vandaag? Hij lacht al de hele dag. Wees niet verrast als die Red Bull zondag heel sterk voor de dag komt. De hype is rond ons, maar dat zegt niets.”

Nico Rosberg liet zich ontvallen dat een gebrek aan regelmaat je zwakke punt is.

“2017 was het beste jaar uit mijn carrière, omdat het mijn compleetste en mijn constantste jaar was. Precies die regelmaat heeft me de wereldtitel opgeleverd.”

Heb je dan geen zwaktes?

(lacht) “Jawel, dezelfde als elke F1-rijder: ik heb een zwak voor pannenkoeken.”

Je bent er 33. Zit je op het hoogtepunt van je kunnen?

“Dat hoop ik niet. Ik weet dat elke coureur ooit op een piek komt. Als je harder moet werken om dezelfde conditie aan te houden. Als je interesse, je motivatie en je gedrevenheid afnemen. Maar ik denk niet dat ik daar al ben. Ik voel me goed en ga door op dit elan. De sfeer in het team is nog beter dan vroeger. Ik ben klaar om erin te vliegen.”

Echt? Want je zit er wat uitgeblust bij?

“Ik ben zeker niet moe. Maar dit wordt mijn twaalfde seizoen en het is de twaalfde keer dat ik deze persconferentie moet doen. Daar is niets opwindend meer aan. Wacht maar tot ik in de auto zit.”

Kwalificaties: zaterdag, 7.00u

Race: zondag, 7.10u

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws