Direct naar artikelinhoud

Pro-Zwarte Piet-demonstranten dringen Utrechtse basisschool binnen en beledigen docenten

De Utrechtse basisschool De Cirkel in de wijk Zuilen kreeg donderdagmiddag onverwachts bezoek van ongeveer tien pro-Zwarte Piet-actievoerders. Die drongen het gebouw binnen, waar ze met pepernoten strooiden en stickers uitdeelden. Leerkrachten die de groep tegen probeerden te houden kregen racistische leuzen naar hun hoofd geslingerd. Het incident was een week na de blokkade van de A7, en het ongewenste bezoek bij het huis van Sylvana Simons.

Zwarte Pieten op een basisschool in Weesp.Beeld anp

De school had de groep niet uitgenodigd en werd overdonderd door de actie. Toen leerkrachten - waarvan sommige een hoofddoek dragen - probeerden de herrieschoppers de school uit te zetten maakten de actievoerders kwetsende opmerkingen als 'ga terug naar je eigen land.' Dit bevestigt schooldirecteur Jochem Grimmelikhuizen tegenover Radio 1. Grimmelikhuizen is van plan aangifte te doen van huisvredebreuk en heeft de actie al aan de politie gemeld.  

Kinderen die van de verklede actievoerders pepernoten en stickers hadden gekregen moesten die van de schoolleiding weer inleveren. Het strooigoed en de plakplaatjes werden weggegooid.

Minister-president Rutte, die eerder deze week iedereen opriep het hoofd een beetje koel te houden, reageerde vrijdagmiddag op het incident: 'Niet goed. Bizar. Doe effe normaal zeg. Laat kinderen nou eens gewoon van dat feest genieten.'

Kinderen die van de verkleedde actievoerders pepernoten en stickers hadden gekregen moesten die van de schoolleiding weer inleveren

Hij blikte ook terug op de wegblokkade op de A7 waar anti-Zwarte Piet-demonstranten op weg naar de intocht in Dokkum werden tegengehouden. Hij benadrukte dat iedereen het recht heeft om te demonstreren, maar zei ook: 'Spreek de rem in jezelf aan. Moet je die demonstratie houden op die ene dag dat kinderen een nacht niet hebben kunnen slapen omdat ze Sint en Piet gaan zien?'

In de hoofdstad kreeg Sylvana Simons (Bij1) vorige week zaterdag, tijdens de intocht in Dokkum, ook onverwachts bezoek van pro-Zwarte Piet-actievoerders. Vier als Zwarte Piet verklede mannen, met roodgestifte lippen en goudkleurige oorbellen, maakten opnames bij haar huis en plaatsten dit vervolgens op internet. 'Vol trots filmden ze hun intimidatie en plaatsten deze online, inclusief mijn huisadres. Dat zij hiermee mij, mijn dierbaren en mijn buren in gevaar brengen, deert hen niet', schrijft Simons vrijdag op haar Facebookpagina, die op het moment van het onverwachte bezoek zelf niet thuis was. Simons heeft aangifte gedaan.


Dit schreven we eerder over de Zwarte Pietendiscussie

Toen mijn moeder me vertelde dat Sint en Piet niet bestonden, stortte mijn wereld in
'Ik mag dan voor roetveegpieten zijn, kom niet aan mijn Sinterklaasfeest' zegt Harriët Duurvoort. Lees hier haar column.

Werkt de Zwarte Piet-discussie averechts?
Splijt de Zwarte Piet-discussie onze samenleving? Is deze cultuurstrijd te vergelijken met die in de Verenigde Staten? Volkskrant-columnisten Harriet Duurvoort, Elma Drayer en Heleen Mees over Zwarte Piet en identiteitspolitiek.

Lezers over Zwarte Piet: 'Het kinderfeest is een podium geworden voor egotrippers'
De verbetenheid van de voor- en tegenstanders in het Zwarte Pietendebat verbaast lezers. 'Als dit een van de grote kwesties in Nederland zou zijn, staat het land er goed voor.'

Hoe zorg ik ervoor dat mijn witte kind geen racist wordt?
Het is wetenschappelijk bewezen: kinderen zijn niet kleurenblind. Maar hoe zorg je er dan voor dat je witte kind geen racist wordt, vraagt Angela Wals zich af.

Sinterklaas is nu echt in aantocht: maar welke Piet krijgen we waar te zien?
Sinterklaas 2017: er staat iets te gebeuren. Na jaren discussie over de figuur en vooral de kleur van Zwarte Piet, is het nu tijd om de knoop door te hakken. Bij de intochten, op televisie, op het pakpapier en in de winkels.