Katie (7) ging even buiten spelen, maar werd gruwelijk vermoord. Nu moet haar moordenares (16) jaren achter de tralies

© AP

Bijna een jaar na de gruwelijke moord op de zevenjarige Katie Rough is een zestienjarige adolescente veroordeeld door de rechtbank in Leeds, Engeland. Het tienermeisje zal voor minstens vijf jaar achter de tralies verdwijnen. Officieel kreeg ze levenslang.

nadb

De feiten dateren van 9 januari 2016. Katie Rough was samen met de adolescente - van wie de naam niet genoemd mag worden - naar een veld nabij haar huis in Woodthorpe getrokken om te spelen. Niet veel later werd het zevenjarige meisje dood aangetroffen met diepe snijwonden.

Na de moord liep de tiener met een mes een doodlopende straat in en belde ze zelf de politie op om te vertellen wat ze gedaan had.

Waangedachten

Uit getuigenissen bleek later dat het tienermeisje al langer verontrustend gedrag vertoonde. Zo had ze twee dagen voor de gruwelijke moord een foto van haar zelfverwondingen gepost op Instagram. Een duidelijke roep om hulp, volgens haar advocaat.

Ook had ze volgens haar familieleden last van waangedachten. Ze dacht dat mensen robotten waren die gecontroleerd werden door een hogere macht. Ze sprak ook graag over de dood en had al eens vermeld dat ze stemmen hoorde.

Geen diagnose

Onderzoekers vroegen dan ook meteen een volledig psychiatrisch onderzoek. Maar in de rechtbank klonk vrijdag dat experten er niet in geslaagd zijn om een mentale stoornis te diagnosticeren. Volgens hen kwam dat voornamelijk omdat het meisje weigerde mee te werken.

Tijdens de rechtszaak oordeelde de rechter dan ook dat het moeilijk inschatten is hoe lang het tienermeisje een gevaar zal vormen voor de maatschappij. De beklaagde volgde de uitspraken met gebogen hoofd en knuffel in de hand via een webcam.

“Dit is een zeer buitengewone zaak”, zei rechter Justice Soole. “Mogelijk was deze moord nauwkeurig gepland en gebaseerd op waangedachten. Ik zie mezelf genoodzaakt om een levenslange straf uit te spreken.”

Zeker is dat het tienermeisje daarvan minstens vijf jaar zal moeten uitzitten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen