Slachtoffer gaat pedofiel die hem jarenlang misbruikte te lijf in rechtbank

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft een 45-jarige man uit Antwerpen veroordeeld tot veertien jaar cel en tien jaar terbeschikkingstelling voor het seksueel misbruik van vier tienerjongens. Bij de slachtoffers liepen de emoties hoog op. Eén van hen ging de beklaagde zelfs te lijf in de rechtszaal en werd even in de boeien geslagen.

De beklaagde had de slachtoffers leren kennen via hun moeders, met wie hij samen bij het Leger des Heils zat. Eén van de vrouwen had op 29 oktober 2017 klacht ingediend, nadat ze ontdekt had dat de beklaagde zich over een periode van tien jaar aan haar drie zonen had vergrepen, die nu 17, 18 en 20 jaar zijn.

De veertiger was daarbij uiterst manipulatief te werk gegaan. Hij zette de jongens aan tot alcoholgebruik en gaf haar oudste zoon cannabis en de Rilatine van zijn jongere broers, die ADHD hebben. Terwijl hij de slachtoffers paaide met cadeautjes en uitstappen, maakte hij hun ouders zwart. Hij gaf hen ook een schuldgevoel, als ze niet wilden doen wat hij vroeg.

Rilatine

De oudste broer werd van zijn 10 tot 18 jaar wekelijks verkracht en raakte ook verslaafd aan Rilatine. Ook zijn jongste broer werd herhaaldelijk verkracht door de veertiger. De middelste verklaarde dat de beklaagde hem betast had, maar hij was vaak zo dronken gevoerd dat hij er zich nog maar weinig van kon herinneren. Hij en zijn jongste broer waren 12 jaar toen het begon.

De beklaagde had de aanranding van de middelste broer betwist, maar de rechtbank zag geen reden om aan de verklaringen van het slachtoffer te twijfelen. Ook de onmenselijke behandeling van twee van de broers vond de rechtbank bewezen. Zo moesten ze soms als straf urenlang op hun knieën zitten voor het altaar in de kerk van hun ouders, terwijl ze twee bijbels in de lucht hielden. Ze werden door de beklaagde ook gedwongen om in hun broek te plassen, anders kregen ze geen eten. Volgens de rechtbank getuigde dit van een “perverse en verdorven ingesteldheid”.

Aanval

Tijdens het onderzoek volgde nog een tweede aangifte van een moeder. Ook haar zoon, die nu 21 is, was door de beklaagde aangerand van zijn 9 tot 13 jaar. Hij had dezelfde werkwijze gebruikt als bij de broers. De veertiger ontkende, maar de rechtbank vond ook dat feit bewezen.

De slachtoffers zijn voor het leven getekend. Eén van de broers raakte zodanig overstuur bij het zien van de beklaagde, dat hij hem aanviel in de rechtszaal. Hij werd even in de boeien geslagen, tot hij gekalmeerd was. Volgens de moeder van de jongens hebben ze het nog altijd verschrikkelijk zwaar met wat er gebeurd is.

“Hopelijk kunnen ze het nu beginnen verwerken. Ik ben heel blij dat de rechtbank alle slachtoffers geloofde. Het is een heel moeilijke periode geweest voor ons gezin. Als je iemand de sleutel van je huis geeft, en hij misbruikt dat vertrouwen door je kinderen seksueel te misbruiken. Daar zijn geen woorden voor.”

De beklaagde had de slachtoffers leren kennen via hun moeders, met wie hij samen bij het Leger des Heils zat. Eén van de vrouwen diende op 29 oktober 2017 een klacht in, nadat ze ontdekt had dat de beklaagde zich over een periode van tien jaar aan haar drie zonen had vergrepen.

De veertiger was daarbij uiterst manipulatief te werk gegaan. Hij zette de jongens aan om alcohol te drinken en gaf haar oudste zoon cannabis en de Rilatine van zijn jongere broers. Terwijl hij de slachtoffers paaide met cadeautjes en uitstappen, maakte hij hun ouders zwart. Hij gaf hen ook een schuldgevoel, als ze niet deden wat hij vroeg.

De rechtbank vond het ook bewezen dat hij de twee oudste broers onmenselijk behandeld had. Zo moesten ze soms urenlang op hun knieën zitten voor het altaar in een kerk, terwijl ze twee bijbels in de lucht hielden. Hij dwong hen ook om in hun broek te plassen, want anders kregen ze geen eten.

De beklaagde betwiste nog de aanranding van de jongste broer, maar de rechtbank zag geen reden om aan de verklaringen van het slachtoffer te twijfelen. Tijdens het onderzoek volgde nog een aangifte van een tweede moeder. Ook haar zoon was door de beklaagde aangerand. Hij had dezelfde werkwijze gebruikt als bij de broers. De veertiger ontkende, maar de rechtbank vond ook dat feit bewezen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen