Direct naar artikelinhoud

Manchester City wint stadsderby van United en ruikt de titel - terwijl de kerst nog moet komen

Twee weken voor Kerstmis lijkt de Engelse titelrace al beslist. Door een 1-2-zege bij stadgenoot United heeft Manchester City een voorsprong van elf punten genomen. Eerder op de dag had Liverpool twee punten laten liggen in de Merseysidederby (1-1), terwijl titelverdediger Chelsea zaterdag verrassend verloor in een Londense derby bij West Ham United.

Manchester City wint stadsderby van United en ruikt de titel - terwijl de kerst nog moet komen
Beeld afp

Pep Guardiola's Manchester City heeft voor de veertiende keer op rij gewonnen, een Engels record.

Naar schatting een miljard mensen zouden zondag hebben afgestemd op de ontmoeting die was aangekondigd als de belangrijkste wedstrijd in de nog jonge geschiedenis van de Premier League. Als er een ploeg in staat zou moeten zijn, zo was de verwachting, om The Citizens van Abu Dhabi te verslaan en zo de spanning een beetje terug te brengen in de Engelse voetbalcompetitie, moest het Manchester United zijn, in zijn eigen, winterse Droomtheater.

Daarbij kwam natuurlijk de José- en Pep-show. Het was de twintigste keer dat de twee rivalen Mourinho en Guardiola elkaar anderhalf uur gezelschap moesten houden langs de zijlijn, iets wat in het verleden tot strubbelingen leidde. Vooraf had de Portugees City beticht van duiken en het maken van tactische overtredingen. Zelfs Guardiola's gele lintje, een steunbetuiging aan de politieke gevangenen in Catalonië, moest het ontgelden. Maar de Catalaan negeerde de 'mind games'.

De aai die Mourinho bij aanvang gaf over Guardiola's kale bol was het officieuze startsein van een fascinerende derby, waarin de thuisploeg Manchester City liet komen. Op een gegeven moment lag het percentage balbezit van United op 23. City was met zo veel zelfvertrouwen naar het westen van de stad gekomen dat het topscorer Sergio Aguëro, die in de laatste zeven uitwedstrijden had gescoord, op de bank had gelaten. Sportieve kapitaalvernietiging.

Martial probeert De Bruyne van de bal te lopen, maar de Belg handelt net snel genoeg.Beeld afp

De dominantie in het veld, gebaseerd op het technisch perfect rondspelen van de bal, leidde tot kleine kansen en ook de voorspong. In de 43ste minuut kwam de bal via Romelu Lukaku voor de voeten van David Silva, die de bal achter zijn landgenoot David de Gea werkte.

Tot ieders verrassing kwam United nog voor de theepauze op gelijke hoogte toen Marcus Rashford, een van de twee echte Mancunians binnen de lijnen, een inschattingsfout van Fabian Delph afstrafte.

Vliegensvlugge City-rechtsbuiten Raheem Sterling schermt de bal af voor United-linksback Ashley Young.Beeld afp

Het gaf United energie. Na rust speelde het actiever. Ze moesten ook winnen om in de race te blijven, maar opnieuw was het City dat de leiding nam. En weer uit een rommelige situatie. Wat onwennig meeverdedigend schoot Lukaku de bal tegen een ploeggenoot, waarna Otamendi de 1-2 met een halve omhaal binnenschoot. Het was al weer de vierde treffer van de Argentijnse verdediger, die aanvallend vaak beter is dan verdedigend. Niet iets wat coach Guardiola erg zal vinden overigens.

Voor Lukaku was het sowieso een ongelukkige middag. Aanvallend was de sterke Belg wederom geen schim van de doelpuntenmachine van vorig jaar. Kort voor tijd had hij, na een elegante aanval met Juan Mata in de hoofdrol, de gelijkmaker op zijn schoen, maar zijn schot stuitte op het gelaat van doelman Ederson. Hulp in de slotfase van Zlatan Ibrahimovic mocht niet baten. Voor de tweede keer op rij won Guardiola op Old Trafford, bij de man die ooit The Special One werd genoemd.