Direct naar artikelinhoud
Catalonië

"Verkiezingen Catalonië van volgende week verlopen niet eerlijk"

"Verkiezingen Catalonië van volgende week verlopen niet eerlijk"
Beeld AFP

De campagne voor de regionale verkiezingen op 21 december in Catalonië verlopen verre van eerlijk. Dat heeft hoogleraar in de economie Clara Ponsati, die minister van Onderwijs was in de Catalaanse regering van minister-president Carles Puigdemont, vanmiddag gezegd tijdens een lezing aan de KU Leuven. 

"Met vier Catalaanse leiders nog steeds in de gevangenis en vijf anderen in ballingschap kan je moeilijk spreken van eerlijke verkiezingen. Bovendien is de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid in Catalonië momenteel ernstig beknot. Zo werd de Catalaanse publieke tv-zender zopas nog bestraft omdat die melding maakte van de betoging van vorige week in Brussel. Voorts is het verboden de gele windel te dragen uit solidariteit met de politieke gevangenen en worden onderwijzers gestraft die in de klas vertellen over het referendum", aldus Ponsati, die op 21 december in Barcelona kandidaat is voor haar partij PDeCAT. Ze verblijft met Puigdemont en enkele andere ministers uit diens regering in ballingschap in België.

Economie

Ze verdedigde het streven naar onafhankelijkheid door te wijzen op het grote verschil in Catalonië tussen de rijkdom van de regio en de indicatoren op het vlak van onderwijs, gezondheid en sociale welvaart. Terwijl Catalonië rijker is dan de gemiddelde Spaanse regio, scoort het in de indicatoren ver onder het gemiddelde. "Dit verschil is enkel te wijten aan het gevoerde beleid. Om bijvoorbeeld de problemen op het vlak van werkloosheid en concurrentiekracht aan te pakken, hebben we onafhankelijkheid nodig", aldus Ponsati.

Hoewel de huidige crisis de economie van Catalonië geen goed doet, is de econome ervan overtuigd dat een onafhankelijk Catalonië met zijn 7,4 miljoen inwoners op termijn economisch beter af zou zijn. Ze wees hierbij naar de uitstekende economische prestaties van gelijkaardige Europese landen zoals Zwitserland en Finland en naar de wijze waarop Catalonië de afgelopen jaren door zijn export herstelde van de diepe economische crisis waarin het een tiental jaren geleden beland was.

Franco

De autoritaire context ten tijde van Franco is volgens Ponsati nog geenszins verdwenen in Spanje. "Zo bleven de rechters en politiemensen na het herstel van de democratie na Franco's doodgewoon op post. De nieuwe grondwet gaf de regio's indertijd weliswaar meer autonomie, maar bleef vaag over de precieze bevoegdheidsverdeling, wat voortdurend aanleiding geeft tot discussies. De rechters van het Grondwettelijk Hof, dat over disputen moet oordelen, zijn bovendien aangeduid door het nationale parlement, waardoor hun beslissingen vaak nadelig uitvallen voor de regio's", aldus de Catalaanse.

Ponsati reageerde tot slot heel bitter op de gerechtelijke vervolging van Catalaanse leiders sinds het referendum over onafhankelijkheid. "Het parlement heeft het Grondwettelijk Hof in tegenstelling tot andere landen zoals België ook bevoegd gemaakt om straffen uit te spreken, waardoor deze leiders na de opheffing van hun onschendbaarheid onmiddellijk gearresteerd werden." Zich richtend tot de verscheidene Spaanse studenten in de zaal deed ze een oproep om politieke problemen in de toekomst via dialoog, verkiezingen en dergelijke op te lossen, maar niet zoals nu gebeurt met geweld en het opsluiten van mensen.