Mee in één minuut: positie van premier May wankelt, heibel in het koningshuis en lege pompen uit protest

Hebt u een minuutje? Met dit handige overzicht bent u in 60 seconden helemaal mee met het nieuws van de dag.

gjs

Theresa of geen Theresa? Die vraag overheerst vandaag in Groot-Brittannië. Premier Theresa May stelde fier het Brexit-akkoord met de Europese Unie voor, maar die trots verdween als sneeuw voor de zon toen ministers opstapten en ze vanop alle banken in het Lagerhuis kritiek kreeg. Het is maar de vraag of ze zal kunnen aanblijven als eerste minister.

In eigen land is het Marc Coucke die onder vuur ligt. De Anderlecht-voorzitter heeft beslist om de betalingen van commissies aan makelaars stop te zetten, en daar kwam flink wat kritiek op. Gedurfd, met de belangrijke wintermercato voor de deur.

Het grootste ziekenfonds van ons land stopt met het terugbetalen van homeopatische geneesmiddelen. Dat maakte de Christelijke Mutualiteit CM bekend, en deelde in één adem ook mee dat vanaf januari meer vaccins terugbetaald zullen worden. Leden zonder hospitalitieverzekering zullen dan weer een tussenkomst krijgen in hun ziekenhuisfactuur.

Het zou best kunnen dat u komend weekend voor een lege pomp staat. Uit protest tegen de hoge brandstofprijzen wordt opgeroepen om ons land "droog te leggen". De brandstoffenhandelaars vinden dat geen prettig vooruitzicht.

Op Koningsdag werd nog eens pijnlijk duidelijk hoe scheef het zit in de koninklijke familie. Op beelden is duidelijk te zien hoe koning Albert II toenadering zocht tot zijn zoon Laurent, maar de prins weigerde zijn vader aan te kijken.

De vete tussen de Vlaamse regering en de Spaanse overheid is toe aan een nieuw hoofdstuk. Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft beslist om de Vlaamse afgevaardigde uit Madrid terug te trekken tot de Spaanse regering diens diplomatiek statuut herstelt. Dat was veranderd als reactie op uitspraken van Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans.

Het onderzoek naar de Bende van Nijvel werd wel degelijk gesaboteerd. Dat zegt althans een gewezen Brusselse magistraat, die zegt gedwarsboomd te zijn toen hij in de jaren 90 bepaalde onderzoeksdaden trachtte te stellen.

Nog niet uitgelezen? Meer nieuws op Nieuwsblad.be!