© ATV

Uitzonderlijk hoge concentraties lood in fijn stof bij Umicore in Hoboken: “Geen gevolgen voor gezondheid”

Hoboken -

In de omgeving van de site van Umicore in Hoboken zijn uitzonderlijk hoge concentraties lood in fijn stof gemeten. De oorzaak ligt wellicht bij wegenwerken waarbij onverwacht op sterk verontreinigde grond is gestoten. Het Departement Zorg verwacht geen gezondheidsrisico’s.

jas

De meetposten van het metaalverwerkend bedrijf Umicore in Hoboken merkten op 1 en 5 maart een verhoogd gemiddelde op van lood in fijn stof in de wijk Moretusburg. Umicore bracht de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) op de hoogte, van wie de eigen meetlocaties dezelfde resultaten hebben vastgesteld.

Op 1 maart werd 9.422 ng/m³ lood in fijn stof gemeten, de hoogste waarde sinds de start van de metingen in 2002. Op 5 maart mat de VMM nog 2.223 ng/m³, een waarde drie keer boven de maximale dagwaarde van 2023 (618 ng/m³).

De oorzaak ligt wellicht bij wegenwerken die aan de gang zijn voor de aanleg van de groene bufferzone naast de fabriek. Er zou op een bedding van historisch, verontreinigde grond zijn gestoten. De werken zijn onmiddellijk stopgezet toen de meetresultaten bekend waren. De grond is met extra stofbeperkende maatregelen afgevoerd.

Geen effecten

Het Departement Zorg van de Vlaamse overheid verwacht geen gezondheidsproblemen als gevolg van de hoge waarden, omdat het om een tijdelijke piek ging. “Dagelijkse blootstelling aan lood kan op lange termijn wel gevolgen hebben en moet dus zo laag mogelijk gehouden worden”, zegt woordvoerder Joris Moonens.

“Maar dit soort incidentele piekwaarden moeten we vermijden. We verwachten bewustzijn en verantwoordelijkheidszin, niet alleen van het bedrijf en de aannemer, maar ook van alle andere aannemers om bij wegen- of bouwwerken in Hoboken er alles aan te doen om stofverspreiding zo veel mogelijk te vermijden.”

Omwonenden die met vragen zitten, kunnen terecht bij de preventiewerker in de wijk.

LEES OOK. Hobokense wijk rond Umicore ernstig vervuild door zware metalen, en toch wonen er opnieuw kinderen: “Niemand heeft ons gewaarschuwd”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Umicore