Planckendael: “De leeuwin kwam tot op tien meter van bezoekers, de situatie werd te gevaarlijk”

De directie van dierenpark Planckendael heeft donderdagnamiddag meer uitleg gegeven over het incident van donderdagvoormiddag, waarbij de leeuwin Rani ontsnapte en later werd doodgeschoten. “De leeuwin kwam tot op tien meter van een treinstel waar bezoekers beschutting in zochten. De situatie werd te gevaarlijk.”

JaTi

“We hebben drie uur lang geprobeerd om het dier terug naar haar plek te krijgen, en erna te verdoven, maar dat lukte niet”, klonk het. “We hadden niet altijd visueel contact met haar. Na twee pogingen om haar te verdoven, is er in de crisiscel een risico-analyse gemaakt. De leeuwin kwam tot op tien meter van enkele bezoekers, die snel beschutting hadden gezocht in een treinstel. Omdat de veiligheid in het gedrang kwam, hebben we in samenspraak met de politie beslist om het dier te doden. Het was de moeilijkste beslissing uit mijn carrière.”

Het is nog onduidelijk hoe het twee jaar oude dier is kunnen ontsnappen. “We denken dat er een menselijke fout is gebeurd. Er was zeker geen gat in een omheining.”

“We zijn allemaal ontredderd en aangedaan, dit was een heel pijnlijke beslissing”, zei Mechels burgemeester Bart Somers. “De mensen op het terrein hebben die beslissing niet zomaar genomen.”

“De veiligheid staat centraal”

In een persoonlijke brief die de dierentuin donderdag aan zijn abonnees heeft verstuurd is de verslagenheid enorm. “Wat een verdrietige dag. We zijn allemaal heel zwaar aangeslagen door de gebeurtenissen van vandaag. Vanochtend is onze jonge leeuwin Rani uit haar verblijf ontsnapt. Drie uur lang hebben we met man en macht geprobeerd om haar te verdoven en daarmee te redden. Onze dierenarts heeft zo, samen met de politie en andere experten, geprobeerd de veiligheid voor mens en dier te herstellen. De politie heeft uiteindelijk besloten dat het risico te groot was om nog langer te proberen haar te verdoven. Ze werd gevaarlijk onrustig en ze kwam steeds dichter bij bezoekers. De kans werd te groot dat de leeuwin de mensen die in de Aziatische wagon zaten, zou bereiken. Dit is geen snel genomen beslissing.”

“Het is een weloverwogen beslissing”, benadrukt Planckendael. “Veiligheid is het allerbelangrijkste criterium. Uiteindelijk heeft de politie besloten om Rani dood te schieten. We zijn daar ontzettend door aangedaan. Onze jonge, prachtige leeuwin doden is een extreem moeilijke en pijnlijke beslissing. Ook voor de politie. Maar de veiligheid van de mensen staat altijd centraal. We zijn heel erg verdrietig om Rani, maar ook heel opgelucht dat er geen menselijke slachtoffers zijn gevallen.”

Rani zag begin 2016 het levenslicht, samen met Ravi en Raman. Eind januari 2016 beviel leeuwin Lorena van de kwieke drieling – twee mannetjes en een vrouwtje -, maar pas twee maanden later zetten de welpjes hun eerste pasjes buiten.

LEES OOK. Ontsnapte leeuwin doodgeschoten in Planckendael: minister vraagt onderzoek

© vtm

© gva

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Planckendael