Moet je nog naar de frituur voor een lekkere frikandel? Onze man ging aan de slag met de ‘Worstbijbel’

Elke week leggen we voor u een kookboek op de rooster. Deze week gaan we lekker macho aan de slag met vlees en vet.

fiw

Wanneer we de Worstbijbel in handen krijgen, verschijnt er een waas over onze ogen. Dit gaat over worst en dat is al ruim genoeg om de interesse van de gemiddelde man te wekken. Bovendien is het een dik boek dat lekker zwaar in de hand ligt, met harde kaft en zo. En als je er even doorheen bladert, merk je al snel dat het een bijbel is voor mannen met ballen, kerels met poten aan hun lijf die niet bang zijn om die eens goed vuil te maken om van lever of bloed een fijne worst te kneden.

Een beetje man die van koken houdt, is toch altijd een halve slager. De afgunst in die blik en het respect dat je oogst als je je vrienden een zelfgemaakte salami voorzet bij een flinke Duvel. Daarvoor ga je door zweet, bloed en tranen, koelen, mengen (mishandelen), koken, roken, drogen, hossen met darmen en flinke hompen vet. En zelfs als je het helemaal niet ziet zitten om zelf worsten te draaien, lees de Worstbijbel dan gewoon om op te scheppen met je kennis over droge worst, chorizo of bloedworst. Of gewoon omdat het zo heerlijk tongue-in-cheek geschreven is.

Omdat we niet meteen alle materiaal voorhanden hebben en veel van die recepten dagen werk zijn, gaan we onze vrienden imponeren met de snack der snacks: de frikandel. Een worst zonder vel, het scheelt een stap en we moeten niet op zoek naar darmen. En neen, we moeten ook niet gaan zoeken in de afvalbak van de slager om de hoek. Kippengehakt voldoet prima. Foelie vinden we niet in de supermarkt, dus dan doen we wat extra van de andere kruiden erbij. Bij Albert Heijn vinden we wel de oer-Hollandse koffieverbeteraar Buisman-aroma. Dat dient om de frikandellen donker te kleuren.

Het is al bij al niet zoveel werk, hooguit een half uur. En als die donkerbruine gehaktstaven uit de friteuse komen, wil je er zo je tanden in zetten. Wat mayo, ketchup en uiensnippers en onze frikandellen worden meteen speciaal. De ideale bite bij een stevig biertje.

Worstbijbel, Meneer Wateetons, Sjoerd Mulder, uitgeverij Carrera Culinair, 29,99 euro.

(Het recept voor de frikandel vindt u onderaan)

Aangeboden door onze partners

Meer lifestyle

Aangeboden door onze partners

Meer over kookboekentest

Hoofdpunten

Keuze van de redactie