24 februari 2018 om 18:50
Luister naar

Column: De Belg Swings

Hij baalde aanvankelijk als een stekker. Schopte wat om zich heen met nog in de schaatsen gestoken voeten. Sloeg een keertje met de vuist op de zachte, blauwe omwalling van de ijsarena in Pyeongchang. En ontspande toen, in zijn wit-gele schaatspak, dat deed denken aan een kruising tussen de pauselijke kleuren en een pak toetje.

‘De Belg Swings’, zoals tv-commentatoren hem vooral aan het begin van zijn carrière steevast noemden, haalde zaterdag een zilveren medaille bij het onderdeel massastart. De bronzen plak was voor de Nederlander Koen Verweij (de twintigste medaille voor Nederland in Pyeongchang) en het goud voor de Zuid-Koreaanse topfavoriet Soeung-Hoon Lee. ‘It’s History!’, twitterde Team Belgium snel na de uitslag. ­Vergeleken bij de euforie in het gastland van de Olympische Winterspelen – waar ze nog geen Zuid-Koreaans schaatsgoud hadden mogen begroeten en Lee nu een heel grote meneer is, met zijn de koers controlerende kompaan, de nog maar zestienjarige Jaewon Chung – bleef België aanvankelijk beheerst.

Maar toch, Bart Swings (27) haalde het eerste Belgische schaatsmetaal na Bart Veldkamp, die in Nagano in 1998 brons haalde op de 5000 meter. En hij was natuurlijk een Nederlander. Daarvoor haalde België brons met de viermansbob en kunstschaatsen in Chamonix (1924) en St. Moritz (1928) en goud en zilver in dezelfde sporten in 1948 (weer St. Moritz).

Zelfs de keurige, vroeger zeer rooms-katholieke Vlaamse krant De Standaard, nog nooit uit den bol gegaan voor de smalle ijzers, leefde mee: ‘Onze landgenoot Swings bleef tot het ­allerlaatste moment in de race voor goud. Het was maar in de sprint dat hij zijn meerdere moest erkennen in Lee. Swings schaatste een quasi perfecte race in de finale. Hij reed constant alert vooraan en hield zijn grootste concurrenten goed in de gaten. Zo vermeed hij dat Sven Kramer al vroeg stiekem een voorsprong kon nemen.’

De kranten in België legden zelfs uit wat de massastart, voor het ongeoefende oog een zootje rijders dat om mystieke redenen soms hard en dan weer zacht schaatst, is. Dat was geen overbodige luxe, want de voor de Winterspelen nieuwe discipline is best complex. Het heeft iets van een loterij. ‘Laat die massastart vijf keer plaatsvinden en waarschijnlijk krijg je vijf keer een ander podium’, citeerde De Standaard Swings.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.

Doorgeslagen diversiteitsdenken belast herdenking van de oorlog met onnodig schuldgevoel

Het ongecompliceerde leven van De Bauers op tv, leid je weg bij gepolariseerde discussies. Zelfs de dodenherdenking in Nederland staat onder spanning. Reina Wiskerke ergert zich wat dat betreft aan Andrée van Es.

Nienke Hofsink

De Bijbel leert dat slaven geen slaven blijven. Wat kunnen wij daarmee?

Je bent dus zondig? Gebruik dat niet als excuus om niet te veranderen, schrijft Nienke Hofsink. 'Er is een ander leven mogelijk, van gerechtigheid, vrede en vreugde.'

nd

We mogen meer opkomen voor medeburgers die als trans- of non-binaire personen door het leven gaan

Columnist Sahar Noor bespeurde de afgelopen maanden op diverse plekken transfobie. Ze vraagt zich af waarom er zo veel weerstand is tegen transpersonen.

nd

Ineens ruikt Amsterdam CS naar kolendamp! De schitterende Oriënt-Express uit 1920 trekt volop bekijks

Op Amsterdam CS rijdt langzaam de mooiste trein van Europa binnen: de Oriënt-Express, uit 1920, een rijdend stuk spoorhistorie. Nog steeds kun je tegen royale betaling mee, van Londen naar Parijs, Venetië of Istanbul.

Cocky Drost

Is het egoïstisch als ik zeg dat ik geen zin heb in seks? Een vrouw hoeft niet altijd zin te maken

‘Soms moet je je man z’n gang maar even laten gaan, want als je getrouwd bent is jouw lichaam van hem.’ Misschien - hopelijk - voel jij acute verontwaardiging als je dit leest.

Zeg het gewoon: een christen zou niet met een vliegtuig op vakantie moeten gaan

In enkele decennia is het idee ontstaan dat iedereen ‘recht’ heeft op jaarlijkse vliegvakanties. En nog steeds groeit het aantal vluchten. Tijd voor concrete leefregels wat dit betreft, beargumenteert Mark de Jager.

Afbeelding

De oorzaak van veel ellende is dat brute macht over gerechtigheid heerst en velen daarover zwijgen

'In 1964 werd ik met een spandoek voor Paleis Soestdijk gearresteerd', schrijft Aad Kamsteeg. Zestig jaar later vraagt hij opnieuw aandacht voor de Molukkers.

Let goed op als er een beroep wordt gedaan op wetenschappelijk onderzoek

Het pleit voor minister Piet Adema dat hij het stempel 'veilig' op glyfosaat wantrouwde. Een beroep op wetenschappelijk onderzoek zegt helaas lang niet alles, stelt Reina Wiskerke.

Annemarie van Heijningen-Steenbergen is schrijver en spreker.

Refomeisjes zijn niet per se bang omdat ze weten van de 'schrik des Heeren'

Ik groeide op 'wetende de schrik des Heeren', maar was banger voor een krokodil onder mijn bed dan voor de hel, schrijft Annemarie van Heijningen over haar jeugd in de gereformeerde gemeente.