© Karel Hemerijckx

De herfst is duur: Elke dag 270 arbeiders in de weer om bladeren te ruimen in Limburg

Bladeren ruimen, het is dé tuinklus van het moment. Ook voor gemeentearbeiders. In Limburg borstelen en blazen elke dag meer dan 270 werkmannen de gevallen bladeren. Voor de bewoners staan ruim 7.000 bladkorven klaar. Behalve in Herstappe en Voeren: “Hier ruimt de wind alles wel op.”

Marij WYERS

In de groenste centrumstad van Vlaanderen, in Genk, weten ze met 28.000 laanbomen dat het volop herfst is. In tuinwijken is het roestbruine bladerdek zelfs te dik om te laten liggen. De stad stuurt dagelijks dertig arbeiders uit met vijf borstelwagens en dertig bladblazers. De opruimoperatie kost de stad 300.000 euro aan personeel. Maaseik raamt de personeelskost op ruim 100.000 euro.

Neerpelt krijgt voor deze najaarsactiviteit – elke dag twaalf gemeentewerkers – de hulp van ‘pleinverzorgers’. “Dat zijn bewoners die actief meewerken aan het proper houden van hun wijk of buurt”, zegt burgemeester Raf Drieskens. “Ze verzamelen de bladeren in grote zakken, die we als gemeente plaatsen en afvoeren naar het recyclagepark.”

Sociale tewerkstelling

In heel wat andere gemeenten zoals Hasselt, Bocholt, Bilzen en Maasmechelen schakelen ze ploegen in van sociale werkplaatsen als De Wroeter en Labor-Ter Engelen.

Het bladafval in Maasmechelen wordt dagelijks geruimd door 15 personeelsleden van Sociaal Bedrijvencentrum Maasmechelen. In totaal wordt in de gemeente meer dan 500 ton afgevoerd naar afvalverwerkingsbedrijf Bionerga. Ruw geschat gaat het voor heel Limburg om meer dan 6.000 ton bladafval.

Orde en netheid maar ook het vermijden van uitschuivers op natte bladeren, eikels en kastanjes zijn een reden om de handen uit de mouwen te steken.

Investering

Gemeenten investeren in bladblazers, grasmachines met opzuiginstallatie, tractors met borstel-blazer-combinaties, grote borstelwagens en kleine borstelmachines. “We willen de overlast voor de bewoners verminderen”, zegt teamverantwoordelijke Frank Vanderhoydonk van de groendienst in Bocholt. “Want dan is er ook een groter draagvlak om bomen in onze straten te laten staan.” “Bewoners beschouwen vallende bladeren als een last”, zegt ook Oliver Vaes van de technische dienst in Zutendaal.

Daar hebben ze in Herstappe en Voeren minder last van. “Laat de natuur maar zijn gang gaan. De wind ruimt de bladeren wel op”, lacht burgemeester Claudy Prosmans van Herstappe. In Voeren beperken ze het opruimwerk tot plaatsen waar het echt te glad is. “Bladeren ruimen is dweilen met de kraan open. Daar hebben wij geen personeel voor. Wij zijn een landelijke gemeente en die bladeren nemen we er graag bij”, aldus Emiel Lemmens van de technische dienst in Voeren.

Bladkorven

In straten waar openbare bomen voor veel bladafval zorgen, plaatsen 38 Limburgse gemeenten bladkorven. In de hele provincie staan er zeker 7.000. Lanaken is koploper met 650 bladkorven, gevolgd door Zutendaal met 600. Gemeentewerkers gaan die ledigen. Overpelt heeft de bladkorven dan weer afgeschaft. “Er werd veel misbruik vastgesteld. Mensen dumpten er ook keukenafval en gras in. De bladeren werden er zo vast in aangedrukt dat de machines de inhoud niet meer konden opzuigen”, zegt burgemeester Jaak Fransen. “We stelden vast dat de voortuintjes er proper bij lagen en de fiets- en voetpaden slecht. Dit was niet de bedoeling waardoor de korven hun doel voorbijschoten.”

Bekijk op onderstaande kaart wat uw gemeente doet in de strijd tegen de herfstbladeren: