Samen met burgemeesters van andere Europese steden ontmoette de Gentse burgemeester president Zelenski in Kiev
Foto: Instagram Mathias De Clercq

Gentse burgemeester De Clercq ontmoet president Zelenski tijdens Europese stedentop in Kiev

Tijdens een topbijeenkomst van Europese steden heeft de Gentse burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) de Oekraïense president Zelenski gesproken over de wederopbouw van Oekraïense steden. De Clercq is vicevoorzitter van het Europese stedennetwerk Eurocities, het grootste stedennetwerk van Europa. Verschillende Oekraïense steden zijn lid van dat netwerk. Om veiligheidsredenen is de bijeenkomst in Kiev tot vandaag geheim gehouden. 

 "In augustus 2022, een jaar na de start van de oorlog, heeft Eurocities een intentieverklaring ondertekend met Oekraïense steden, vertegenwoordigd door de burgemeester van Kiev Vitali Klitsjko, rond de wederopbouw van Oekraïne na de oorlog", legt het kabinet van de burgemeester uit.

Gisteren en vandaag vond een tweede grote Europese stedentop plaats in Kiev. President Zelenski nam daar het initiatief voor. Verschillende Oekraïense steden maken deel uit van het stedennetwerk, zoals Kiev zelf, Lviv, Charkiv en Odessa.

Eurocities biedt hulpmateriaal aan Oekraïne

Eurocities zal meewerken aan de wederopbouw van Oekraïense steden door kennis en expertise te delen, te helpen met de financiering en coördinatie. "We hebben vanuit de Europese steden onze steun betuigd en ons engagement om samen te werken rond de wederopbouw van Oekraïense steden", zegt burgemeester De Clercq.  

Het stedennetwerk heeft eerder 500 generatoren ingezameld voor steden in Oekraïne. Momenteel loopt een campagne om medisch hulpmateriaal in te zamelen voor de getroffen gebieden. "De burgemeester heeft tijdens de top een EU-hulpprogramma van 5 miljoen euro aangekondigd dat via Eurocities zal uitgevoerd worden."

Top geheim gehouden om veiligheidsredenen

Eerder deze week nog zegden de Oekraïense veiligheidsdiensten een Russisch plan te hebben verijdeld om president Zelenski te vermoorden. Omdat de veiligheidsrisico's groot waren, werd de top dan ook geheimgehouden tot het laatste moment. "We moeten op alle fronten onze solidariteit blijven tonen aan Oekraïne. We hebben vanuit de Europese steden onze steun betuigd en ons engagement om samen te werken rond de wederopbouw van Oekraïense steden. Dat werd enorm geapprecieerd", stelt De Clercq. 

De ontmoeting met president Zelenksi was "een korte, maar warme oprechte ontmoeting. Ze weten  daar heel goed wat Eurocities doet, wat Gent doet en ze zijn enorm dankbaar. Je ziet natuurlijk wel de vermoeidheid, de inzet en beveiliging zijn daar onwaarschijnlijk."

Behalve president Zelenski ontmoette De Clercq ook de voorzitter van het Oekraïense parlement Roeslan Stefantsjoek, verschillende Oekraïense burgemeesters en de voorzitter van het Europees Parlement Roberta Metsola.

De vertegenwoordigers van de Europese steden hebben naast het congres ook een aantal door de oorlog getroffen regio's en steden bezocht zoals Boetsja, Borodjanka, Mosjtsjoen en Irpin.

Meest gelezen