Alle drie verdachten schietincidenten Utrecht toch nog vast: 'hoofdverdachte is verwarde sukkel, verslaafd aan drugs’

In tegenstelling tot wat de Utrechtse burgemeester Jan Van Zanen eerder dinsdagochtend tegen de NOS gemeld heeft, zitten de drie verdachten van de schietpartij in Utrecht nog vast. Dat meldt de politie van de Nederlandse stad.

pvm

'Wat betreft de drie verdachten die zijn aangehouden in verband met het schietincident aan het #24oktoberplein in #Utrecht: die drie personen zitten nog vast en zijn nog altijd verdachte', zo tweet de politie.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De twee andere verdachten die naast hoofdverdachte Gökmen Tanis worden vastgehouden, zouden twee broers zijn, maar geen familie van Tanis. Dat meldt een verslaggever van de Nederlandse krant Algemeen Dagblad. De politie zou hen op het spoor gekomen zijn doordat speurhonden aansloegen op een geursignaal van Tanis bij de woning waar zijn vluchtauto stond, zo schrijft de krant.

Draaideurcrimineel

Intussen blijkt steeds duidelijker dat Tanis een verleden als draaideurcrimineel heeft. Zo moest hij twee weken geleden voor drie zaken voorkomen: een fietsdiefstal, een inbraak in een fietsenwinkel en een tussentijdse zitting in een verkrachtingszaak.

Volgens het 47-jarige slachtoffer van de verkrachtingszaak werd hij een paar dagen daarvoor echter vrijgelaten. Hij had zes weken vastgezeten, omdat hij bepaalde voorwaarden had geschonden, stelt zij. Nadat zijn advocaat dat had aangevochten, werd hij alsnog vrijgelaten.

Tegen Algemeen Dagblad zei de vrouw gisteren dat ze doodsbang was dat Tanis haar zou komen opzoeken. In de zomer van 2017 zou hij haar verkracht hebben. ‘Hij is gewoon knettergek, een drugsgebruiker, noem maar op. Ik heb de politie al vaker gewaarschuwd. Hij is geen terrorist, maar een psychopaat’, zei de vrouw.

Poging doodslag

De lokale nieuwszender RTV Utrecht meldt dan weer dat Tanis eerder ook al in aanraking kwam met het gerecht. Zo werd hij verdacht van poging tot doodslag, een aanklacht waarvoor hij later echter werd vrijgesproken. Wel werd hij veroordeeld voor illegaal wapenbezit en een poging tot diefstal. In december 2013 zou hij namelijk met een vuurwapen geschoten hebben in de richting van een flatgebouw in Kanaleneiland, dezelfde wijk waar de schietpartij plaatsvond.

Zijn naam zou ook in verband gebracht worden met een reeks kleinere delicten: bedreiging en belediging van een vrouw, bedreiging en belediging van de politie, inbraak, winkeldiefstal, rijden onder invloed en plassen in een politiecel. De feiten vonden plaats tussen 2012 en 2017. Het is onduidelijk of hij daarvoor veroordeeld werd.

Een filmpje van de Nederlandse shockblog GeenStijl, uit de zomer van 2011, leverde Gökmen in de buurt al een bedenkelijke reputatie op. Op de Oudegracht in Utrecht noemde hij een blonde verslaggeefster een ‘mongool’ en een ‘democraat’, omwille van haar kleding.

‘Verwarde sukkel’

Buurtbewoners van de wijk waar Tanis woont, omschrijven hem in De Volkskrant dan ook als ‘een ontspoorde man, een verdwaalde, verwarde sukkel die heroïne rookte’. Volgens sommigen zou hij vaak neerbuigend en intimiderend gedrag vertonen, maar was hij geen terrorist. De buurtbewoners zoeken het motief daarom eerder in de relationele sfeer: een ex-geliefde die aangifte deed van verkrachting.

‘Ik ben met hem opgegroeid in Kanaleneiland’, vertelt een buurtbewoner tegen De Volkskrant. ‘Hij is een van drie broers. Op een gegeven moment is hij de weg kwijtgeraakt. Hij dealde in coke en heroïne, dat soort dingen, en kwam vaak met de politie in aanraking.’

Een andere buurtgenoot noemt Gökmen dan weer 'een verdwaalde jongen met het IQ van een garnaal'. 'Hij staat sinds jaar en dag bekend als iemand die fietsen steelt en winkeldiefstal pleegt. Hij kwam niet in de moskee. De laatste jaren zag ik hem achteruitgaan. Hij kwam in aanraking met harddrugs en ging heroïne roken. Wij wilden niets met hem te maken hebben. God mag weten wat hem bezield heeft. Maar met het geloof heeft dit niets te maken.’

'Geen relatie tussen hoofdverdachte schietincident Utrecht en slachtoffers'

Een dag na het schietincident in Utrecht begint er informatie naar buiten te komen over de drie slachtoffers. Uit het onderzoek blijkt vooralsnog niet dat er een relatie is tussen hen en hoofdverdachte Gökmen Tanis.

Na een urenlange klopjacht kon de Nederlandse politie Tanis maandagavond aanhouden, voor zijn vermeende betrokkenheid bij de dodelijke schietpartij op het 24 Oktoberplein in Utrecht maandagochtend. Daarbij kwamen drie mensen om het leven, en vielen nog eens vijf gewonden, van wie er drie ernstig aan toe zijn.

'Uit het onderzoek is tot nog toe geen enkele relatie tussen de hoofdverdachte en de slachtoffers gebleken', meldt de politie van Utrecht dinsdag via Twitter. Er wordt daardoor nog altijd 'ernstig rekening' gehouden met een terroristisch motief, luidt het. De aanleidingen daarvoor zijn een in de vluchtauto gevonden briefje en de aard van de feiten. Ook andere motieven worden niet uitgesloten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De politie en het Openbaar Ministerie hebben dinsdag ook officiële informatie over de slachtoffers vrijgegeven. De doden zijn een 19-jarige vrouw uit Vianen en twee mannen van 28 en 49 jaar uit Utrecht. De drie zwaargewonden zijn een 20-jarige Utrechtse, een 21-jarige vrouw uit Nieuwegein en een 74-jarige man uit De Meern.

Jeugdtrainer

Volgens verschillende Nederlandse media is een van de dodelijke slachtoffers de vader van twee scholieren van een gymnasium in Utrecht. Hij was jeugdtrainer bij de Utrechtse voetbalclub Desto, weet de NOS. Op de website van die club spreekt het bestuur van vreselijk nieuws. 'Hij was sinds lange tijd bij Desto betrokken, waar hij zelf voetbalde, tenniste en daarnaast zijn beide zoons en dochter vol passie trainde', staat in een verklaring.

Het tweede slachtoffer, de 19-jarige vrouw uit Vianen, werkte in een snackbar.

Tram weggehaald

Tot maandagavond laat is de Nederlandse politie beziggeweest met het onderzoek op het 24 Oktoberplein, de plaats van de schietpartij. Rond 23 uur werd dat onderzoek afgerond. De tram werd weggehaald, het plein ging opnieuw open. Ook de flat waar de vermoedelijke dader opgepakt werd, is nog de hele avond onderzocht op sporen.

Verschillende getuigen hadden de schutter, die rond 10.45 uur het vuur opende op een tram, nadien zien wegvluchten in een rode Renault Clio. Vlak voor het schietincident was vlakbij zo'n auto gecarjackt. De politie vond de auto om 12.40 uur in de Tichelaarslaan, ongeveer vier kilometer verderop. Sporenonderzoek leidde vervolgens naar de 37-jarige man, overigens geen onbekende voor justitie.

De bevestiging van zijn arrestatie kwam maandag rond 18.30 uur. Tanis werd gearresteerd in de Oudenoord, in de wijk Pijlsweerd.

Motief?

Bij een van de huiszoekingen werden ook twee andere mannen aangehouden. Ook zij worden verdacht van betrokkenheid, liet de politie van Utrecht weten.

Over het motief van de schutter doen verschillende theorieën de ronde. De politie sluit voorlopig geen enkele piste uit. Burgemeester Jan van Zanen ging eerst uit van een terreurdaad, volgens sommige getuigen ziep de schutter ‘Allahoe akhbar’. Maar er doken ook geruchten over motieven uit de relationele sfeer op. Volgens getuigen zou de schutter een vrouw in het bijzonder geviseer hebben.

De vader van Tanis heeft in de Turkse media gereageerd op het nieuws. Tegen het persbureau Demirören zei hij dat zijn zoon uit zijn eerste huwelijk, met wie hij al sinds 2008 geen contact meer heeft, 'ervoor moet boeten als hij de dader is', aldus het Algemeen Dagblad.