© GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Beerschotsupporters riskeren celstraf voor zingen anti-Joodse liederen

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag een jaar cel en 800 euro boete geëist tegen twee leden van de harde supporterskern van voetbalclub Beerschot. Zij worden vervolgd voor het zingen van anti-Joodse liederen. De beklaagden betwisten de feiten.

Bron: BELGA

Beerschot speelde op 27 december 2021 tegen Anderlecht een match zonder publiek. Supporters van Beerschot waren naar café Stadion op het Antwerpse Kiel afgezakt om de wedstrijd daar te volgen. Een van de aanwezigen maakte een filmpje van anti-Joodse liederen die er werden gezongen en van de Hitlergroet die er werd gebracht.

Het filmpje werd op een Instagram-account gezet en druk gedeeld. “De voetbalcel van de politie kon beklaagden S.L. en V.V. identificeren als deelnemers aan de gezangen. Zij behoren tot sfeergroep VAK I en tot de harde kern van Beerschotsupporters”, zei de procureur. 

S.L. vertelde de politie dat hij dronken was en zich niet veel meer kan herinneren. Over de gezangen had hij geen mening. Hij zei dat ze tegen Antwerpsupporters waren gericht en niet tegen Joden. V.V. werkte in het café en ontkent dat hij op de beelden te zien was. Later gaf hij toe dat hij mee had gesprongen op de liederen, maar het zingen bleef hij ontkennen.  

Beide beklaagden staan nu terecht voor inbreuken op de antiracismewet en de negationismewet. De verdediging vond dat er geen harde bewijzen zijn en pleitte de vrijspraak. “In het strafdossier zitten alleen maar onduidelijke screenshots van dat filmpje waarop niemand herkenbaar is”, aldus de advocaat. “Het Openbaar Ministerie zegt ook niet waar op de beelden mijn cliënten te zien zouden zijn. Wij hebben de indruk dat ze alleen maar worden geviseerd omdat ze voortrekkers zijn van VAK I. Zij vinden die gezangen ook zeer verwerpelijk en nemen er afstand van.”

Het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia stelde zich burgerlijke partij en eist 500 euro schadevergoeding. 

Vonnis op 11 juni.

MEER OVER Jupiler Pro League

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL