Protest aan het Georgische parlement in Tbilisi
Foto: Belga Image

Opnieuw massaal protest in Georgië: 20.000 mensen op straat tegen omstreden wet over "buitenlandse inmenging"

In de Georgische hoofdstad Tbilisi zijn vanavond opnieuw meer dan 20.000 mensen op straat gekomen om te protesteren tegen een omstreden wetsontwerp over 'buitenlandse agenten'. Volgens critici zal de wet tot meer repressie leiden, en zal het de toenadering tot de Europese Unie bemoeilijken.

Meer dan 20.000 mensen kwamen vandaag samen voor het parlementsgebouw in Tbilisi. Van daar ging het naar de ambtswoning van de premier. De Georgiërs betogen tegen een omstreden wetsontwerp waarin onder meer staat dat organisaties die meer dan 20 procent van hun financiering uit andere landen krijgen, zich moeten laten registreren als 'agenten die door het buitenland worden beïnvloed'.

Critici hebben het over een "Russische wet". Rusland heeft sinds 2012 een gelijkaardige wet. Die wordt door het Kremlin gebruikt om kritische media de mond te snoeren en mensenrechtenorganisaties het zwijgen op te leggen.

Bekijk: "Vrijheid is geen privilege, maar een basisrecht", lezen we op borden van demonstranten

Videospeler inladen...

Vechtpartij in het parlement

Het parlement keurde het wetsontwerp in eerste lezing goed. De stemming in het parlement werd geboycot door de oppositie, waardoor de tekst zonder tegenstemmen werd aangenomen. Er volgen nog twee lezingen over het ontwerp. Het parlementaire proces kan nog weken in beslag nemen.

Afgelopen maandag leidde een debat over het onderwerp tot een vechtpartij in het parlement. Oppositielid Aleko Elisasjvili sloeg de fractieleider van regeringspartij Georgische Droom, Mamoeka Mdinaradze, vanachter het spreekgestoelte, waarna een vechtpartij losbarstte.    

Bekijk: politici gaan op de vuist in het parlement van Georgië

Videospeler inladen...

Meest gelezen