Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Brugge loot de "verkeerde topclubs" voor Champions League, maar dat kan de ambitie niet drukken

Emmanuel Bonaventure Dennis en Wesley Moraes vieren de winst tegen Anderlecht afgelopen zondag.Beeld BELGA

De Champions League-loting in Monaco is elk jaar weer als een rockfestival: gillende tieners achter dranghekken, camera's, mooie vrouwen in de vipruimte. Straks mogen Bart Verhaeghe en co. aanschuiven in de tempels van Atlético Madrid, Borussia Dortmund en Monaco.

Als Bart Verhaeghe op 17 oktober 2011 voorzitter wordt van Club Brugge, is het beeld van Vilvoordenaar weinig sympathiek. Zeven vette jaren later, aan de zijde van zijn CEO Vincent Mannaert, stapt hij aan de Côte d'Azur voor de tweede keer in drie seizoenen over de rode loper van de Champions League-loting. Love him or hate him, niemand kan Verhaeghes verwezenlijkingen in het Belgische voetbal negeren of ontkennen. "Ik ben mijn belofte nagekomen. Club Brugge is met een professionele werking en structuur weer op de rails gezet."

Verhaeghe, Mannaert en het derde lid van het triumviraat, Jan Boone, krijgen zitjes aangewezen in het midden van de zaal. Real Madrid-president Florentino Pérez zit op de eerste rij. "Ik ken mijn plaats", grapt Verhaeghe daarover, na de show.

Mannaert lonkt naar groep G (Real Madrid, AS Roma en CSKA Moskou), maar is met de namen uit groep A ook best tevreden. "Atlético Madrid is de winnaar van de Europese supercup. Borussia Dortmund is pure nostalgie. Ik stond als student achter het doel tijdens die memorabele avond in Olympia tegen Borussia in 1987. En tegen Monaco spelen wordt een stadsderby (Cercle Brugge is een satellietclub van Monaco, SK). We kunnen verdorie vier stadsderby's spelen dit seizoen."

'Die nul op achttien van twee jaar geleden moet weg'
Ivan Leko

Ook coach Ivan Leko is tevreden. "Het zijn drie ploegen met veel kwaliteiten, maar mijn eerste gevoel zegt dat we tegen alle drie resultaten kunnen neerzetten. Dat is ook de bedoeling. Die nul op achttien van twee jaar geleden moet weg."

Nieuw trainingscomplex

Geef ons drie jaar, vroegen Verhaeghe en Mannaert in 2011. Twee jaar geklooi met trainers, sportief directeurs en ander personeel ging het proces in een stroomversnelling met de komst van Michel Preud'homme. Een bekertje volgde, een landstitel, een achtste finale in de Europa League.

"Ik ben een ondernemer", vertelt Verhaeghe in het geroezemoes van het Grimaldi Forum. "In elk van mijn ondernemingen streef ik naar het punt dat men mij eigenlijk niet meer nodig heeft. De juiste mensen vinden is noodzakelijk wil je een structuur bouwen en die structuur een identiteit geven. Vandaag zit er een DNA in Club Brugge. Altijd willen winnen, elke zondag weer. Als de grote clubs in Europa ons om de twee jaar in augustus in Monaco tegen het lijf lopen, zullen zij ons beginnen te waarderen."

De volgende stap daarbij moet het gloednieuwe trainingscomplex in Westkapelle zijn, deelgemeente van Knokke. Binnenkort wordt de eerste officiële steen gelegd. "Ik ben een trotse voorzitter", glundert Verhaeghe. "Eindelijk kan ik nu mijn mensen onderbrengen in één plaats. Dat zal de club nog efficiënter maken. Het nieuwe trainingscomplex zal ons een boost geven."

Atlético Madrid, Borussia Dortmund, AS Monaco: een boost kun je deze loting niet helemaal noemen. Het is het verkeerde Madrid, het Ruhrgebied is Beieren niet en het prinsdom van Albert is klein bier in vergelijking met 'klein Qatar' onder de Eiffeltoren, eigendom van Neymar Jr. Zal Olympia wel drie keer vollopen?

Het is het verkeerde Madrid, het Ruhrgebied is Beieren niet en het prinsdom van Albert is klein bier in vergelijking met 'klein Qatar' onder de Eiffeltoren, eigendom van Neymar Jr.

Anderzijds, het is misschien maar goed ook dat Real of Barça niet neerstrijkt in Brugge. Déze thuishaven van Club zou als een tang op een varken staan. "Dat ik geen deftige plaats heb om mijn fans onder te brengen, frustreert mij", knikt Verhaeghe. "Ik kijk rond mij in Vlaanderen en ik zie dat niets mogelijk is. In andere landen gaat men in rotvaart vooruit. Atlético Madrid kan een van de mooiste stadions in de wereld bouwen, Dortmund voetbalt in een hypermoderne arena. Op dat vlak staan wij gewoon stil." Een stadion, het is de zwarte vlek in het succesvolle bewind van Verhaeghe en Mannaert.

Dat het werk van Verhaeghe en Mannaert nog niet af is, valt even later af te lezen op de sites van de Madrileense kranten Marca en AS. "Makkelijke loting voor Atlético Madrid", koppen zij. Ach, Brugge is voor de Spaanse hoofdstedelingen niet meer dan die toeristische trekpleister aan de watertjes.

Champions League, vanaf 18 september

Kaka met het lot van Club.Beeld AFP