Tosh Van der Sande, hier aan het werk in de Amstel Gold Race, waar hij deel uitmaakte van de vlucht van de dag.© BELGA

Wielrennen

Tosh Van der Sande wil kopman Benoot steunen tot aan La Redoute: “Als Tiesj goede benen heeft, is top vijf mogelijk”

Luik -

Tosh Van der Sande zorgt zondag tijdens Luik-Bastenaken-Luik samen met medefavoriet Maxim Van Gils voor Antwerpse inbreng. In de Amstel Gold Race reed Van der Sande zich in de kijker door deel uit te maken van de vlucht van de dag. In de Waalse Pijl gaf hij op. “Het peloton brak en ik verzeilde in het laatste deel. Verder aandringen had geen zin”, zegt de gewezen Wijnegemnaar, die nu in Spanje woont.

Karel Lemmens

“Dat ik in de vroege vlucht zat tijdens de Amstel Gold Race gebeurde eerder toevallig en was eigenlijk niet de bedoeling”, zegt Van der Sande. “Toen ik na een uur koers vooraan zat, ben ik met drie anderen mee gesprongen. Net op dat moment had het peloton blijkbaar geoordeeld dat het welletjes was geweest na een uur van onophoudelijke demarrages. Ons kwartet kreeg de zegen om door te gaan. Ik heb nooit alles gegeven in die vlucht omdat ik krachten wilde sparen om de kopmannen van dienst te zijn als we gegrepen werden. Dat is mijn taak binnen de ploeg en daar heb ik me aan gehouden.”

IJzige omstandigheden in Waalse Pijl

Woensdag kreeg Van der Sande het zwaar te verduren in de Waalse Pijl. “Ik was nochtans goed voorbereid en had mijn regenjasje al op zak van bij de start. Toen het begon te hagelen en sneeuwen waren mijn handen binnen de kortste keren bevroren. Ik moest gewoon voet aan de grond zetten om dat jasje te kunnen dichtdoen. Het peloton brak daarna in vier stukken en ik verzeilde in het laatste deel. Verder aandringen had geen zin. In de ploegbus heb ik dan zwarte sneeuw gezien. Die bevroren handen die ontdooiden in die warme bus, dat deed enorm veel pijn.”

“Na de Waalse Pijl zag ik in de ploegbus zwarte sneeuw. Mijn bevroren handen laten ontdooien in die warme omgeving, dat deed enorm veel pijn”

Tosh Van der Sande

Visma-Lease a Bike

“Zondag verwacht ik niet opnieuw dezelfde helse weersomstandigheden en hoop ik onze twee kopmannen Milan Vader en Tiesj Benoot zo lang mogelijk te kunnen helpen. Vooral Benoot maakt een heel sterke indruk en is extra gemotiveerd door de geboorte van zijn tweede dochter. Ik wil minstens steun bieden tot aan La Redoute. Als Tiesj goeie benen heeft, is top vijf mogelijk.”

Geen grote ronde

De 33-jarige Van der Sande voelt zich meer dan thuis bij Visma-Lease a Bike. “Ik heb nog een contract tot en met 2025. De ploeg ziet in mij vooral een soort wegkapitein voor de jongeren. Een grote ronde rijden wordt van mij niet langer verwacht. Wel dat ik de aangetrokken jongere renners wegwijs maak in het peloton. Olav Kooij is daar een goed voorbeeld van. Als ik me goed blijf voelen zoals nu en de ploeg wil nog verder met mij na 2025 zal ik dat zeker overwegen. Al heb ik mezelf ingeprent dat ik wil stoppen in schoonheid en niet om de hoop zomaar aan te vullen. Maar goed, met die dingen ben ik op dit moment helemaal niet bezig.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen