De Sint Willibrorduskerk is vandaag deels sacraal en buurthuis. Een geslaagde herbestemming, een voorbeeld in Vlaanderen.© roger dreesen

GEMEENTERAAD

GEMEENTERAAD. Bocholt neemt afscheid van algemeen directeur Eddie Brebels: lovende woorden uit alle hoeken

Bocholt
Meerderheid: Via (9 zetels), N-VA (4), Samen (3) Oppositie: Nieuwe Unie (5), Bocholt beleeft (1), onafhankelijk (1)

Kerkenbeleid: De vier kerkfabrieken (Bocholt, Kaulille, Reppel en Lozen) kregen in 2023 samen 250.000 euro voor het onderhoud van hun kerk en hun dagelijkse werking. Nieuwe Unie - raadsleden Sylvia Dries en Tom Wertelaers - wijst op de grote verschillen in vergoedingen: “Vrijwilligersvergoedingen, onderhouds-, verzekerings- en telecommunicatiekosten zijn erg uiteenlopend, van kerk tot kerk. Hoelang is deze betoelaging nog houdbaar?” Volgens Toon Geussens (BB) zoekt Nieuwe Unie spijkers op laag water en ligt de oplossing bij de herbestemming. Burgemeester Stijn Van Baelen (Via): “In de dialoog met alle kerkraden, de enige weg, is vandaag de kerk van Reppel een buurthuis met een sacraal gedeelte. Een geslaagd voorbeeld van een goede herbestemming.”

Ondertussen profileert de kerk van Bocholt zich als tentoonstellingskerk, Kaulille voorziet in de gerestaureerde kerk het secretariaat en er is plaats voor concerten. Het kerkbestuur van Lozen wil de kerk ombouwen tot een urne- en columbariumkerk. De gemeenteraad gaf een gunstig advies voor de vier jaarrekeningen.

Hemelwater- en droogteplan: Droge periodes en overvloedige regenbuien wisselen elkaar steeds vaker af. “De aanwerving van een duurzaamheidsambtenaar is een belangrijke stap naar vergroening. Onze dorpcentra worden stelselmatig vergroend,” zegt schepen Erik Vanmierlo (Samen). Het hemelwater- en droogteplan - samen met rioleringsnetbeheerder Fluvius en lokale werkgroepen - is in uitvoering. Toon Geussens (BB) wil weten hoeveel bomen er al geplant werden. “Doel is 2.000 laanbomen aan te planten tegen 2030. Het tegelwippen was jammer genoeg geen succes. Maar we zetten door”, geeft schepen Vanmierlo aan.

Fietspad: Raadslid Jos Vanmontfort (NU) vraagt om dringend, voor einde mei, de klinkerstrook tussen de Kettingbrugweg en het fietspad te laten herstellen. “De veiligheid van de fietsers is in gevaar.” De schepen wijst erop dat daar werken zijn gepland. “Die zullen de herstelling kunnen tenietdoen. Tijdelijk herstellen, met koud asfalt? Onze technische dienst onderzoekt het,” zegt Vanmierlo.  

Afscheid: Als laatste agendapunt, in geheime zitting, nam de gemeenteraad kennis van de definitieve ambtsneerlegging van algemeen directeur Eddie Brebels. Brebels (62) gaat vanaf 1 mei met pensioen. Na de geheime zitting waren er lovende woorden van de burgemeester, schepenen en alle fracties voor zijn inzet. Brebels bedankte op zijn beurt de voltallige raad voor het vertrouwen dat hij sinds midden 2008 als gemeentesecretaris en later als algemeen directeur mocht ervaren.

Eddie Brebels komt uit de plaatselijke politiek en zetelde in Bocholt voor de sp.a. Vanaf 1 januari 2001 was hij schepen van Cultuur en Financiën en deeltijds aan de slag als parlementair medewerker voor Vlaams volksvertegenwoordiger Chokri Mahassine. Voorheen was hij diensthoofd Jeugd bij het provinciebestuur en werkte hij als adviseur lokale inspraakprojecten voor de Stichting Lodewijk De Raet.

 (rdr)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer