© rr

Land Invest Group wankelt door acute geldnood en interne ruzies

De situatie rond Land Invest wordt nijpender. De Tijd schrijft dat de verhoopte snelle afwikkeling door de verkoop van aandelen en van hun grote projectsites in Antwerpen is vastgelopen.

dh

STANDPUNT. “Hou op met zeveren over Slachthuissite”, of hoe je met één zinnetje een hoogoplopend debat onderuit kan halen

Land Invest Group kon de Lins Tower aan de Waaslandtunnel en de Slachthuissite verkopen aan de groep Triple Living rond de Antwerpse vastgoedmagnaat Dirk Cavens en de familie Paeleman. En lobbyman Erik Van der Paal en zijn Nederlanse zakenpartner Marc Schaling zouden hun aandelen in Land Invest al verkocht hebben. Het klonk bijna als ‘eind goed, al goed’ voor het Antwerpse stadsbestuur, dat door zijn nauwe banden met vooral Van der Paal in opspraak kwam.

Maar het Luikse pensioenfonds Ogeo Fund, grootste financier en aandeelhouder van Land Invest, houdt de verkoop aan Triple Living nu tegen. Het wil zijn aandelen verkopen aan de Waalse en aan de PS gelieerde zakenman Dominique Janne, maar dan moeten de twee kroonjuwelen er nog inzitten. En de aandelenverkoop van Van Der Paal en Schaling aan een groep Vlaamse investeerders kan maar doorgaan als ook Ogeo Fund hen zijn aandelen verkoopt.

Reddingsplan

Een patstellling dus, met volgens De Tijd achter de schermen interne ruzies en een steeds acuter wordende geldnood.

Bedrijfsrevisor PwC eist binnen de maand een reddingsplan, anders stapt PwC naar de rechtbank van koophandel. Land Invest moet deze maand nog 18 miljoen euro betalen aan een aannemer en zou met 121 miljoen euro schulden zitten, 80% van het balanstotaal. 51 miljoen van die schulden zijn door Ogeo Fund verstrekte obligaties.

Triple Living zou 135 miljoen euro willen betalen voor het slachthuisproject. De advocaten van Van der Paal en Schaling zouden al met schadeclaims dreigen tegen Ogeo Fund.

De investeerders die alle aandelen willen kopen van Land Invest, worden vertegenwoordigd door de Antwerpse vermogensbeheerder Gert Triest. Hij was een van de aanwezigen, en misschien wel de belangrijkste, op het feestje in ’t Fornuis. Er zijn geruchten dat opnieuw Cavens achter die anonieme ‘investeerders’ zit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER