Poetin spreekt: een vierde termijn, doping, en... een wapenwedloop met het Westen

© EPA-EFE

Het Russische staatshoofd Vladimir Poetin wil aan de presidentsverkiezing in 2018 als onafhankelijke kandidaat aantreden. Hij hoopt daarbij op een brede ondersteuning van de politieke partijen en vanuit de Russische samenleving, zei Poetin donderdag op zijn jaarlijks persconferentie in Moskou.

Bij de stembusgang in maart 2018 geldt de herverkiezing van Poetin voor een vierde ambtstermijn als zeker. Onafhankelijke kandidaten moeten echter voor de verkiezingen handtekeningen verzamelen om toegelaten te worden, wat partijkandidaten niet nodig hebben.

Op de jaarlijkse persconferentie zijn meer dan 1.600 journalisten uit Rusland en het buitenland aangemeld. Ook vragen over internationale kwesties zoals de spanningen met het Westen en de conflicten in Syrië en Noord-Korea worden verwacht.

Het is niet zijn taak tegenkandidaten te vinden, zei Poetin op de vraag naar een tekort aan veelbelovende concurrenten. De oppositie slaagt er niet in om een overtuigend programma op tafel te leggen.

Wapenwedloop

Rusland zal volgens Poetin in alle wapenbeheersingsverdragen blijven. “We stappen nergens uit”. Hij beschuldigt de VS er daarentegen van het INF-verdrag op het verbod van korte en middellangeafstandsraketten te schenden. Zo kan bijvoorbeeld de NAVO-raketafweer in Roemenië gemakkelijk met middellangestandsraketten opgewaardeerd worden.

Rusland zorgt voor zijn veiligheid zonder in een nieuwe wapenwedloop te stappen, zei de baas van het Kremlin. Volgend jaar zal het land omgerekend 39 miljard euro aan defensie uitgeven, ongeveer 2,8 procent van het bruto binnenlands product. De VS en de NAVO zien van hun kant de verdere ontwikkeling van Russische raketten als een schending van het INF-verdrag. Dat geldt bijvoorbeeld voor de steeds grotere reikwijdte van de mobiele Iskander-raketten, die met kernkoppen kunnen uitgerust worden.

© REUTERS

Olympische Spelen

Poetin blijft de beschuldigingen van doping tegen zijn land als politiek gemotiveerd beschouwen. “Het schandaal is ingegeven door de interne politieke agenda in Rusland”. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en andere organisaties werden onder druk gezet, zei Poetin. Maar de opgelegde sancties tegen Rusland zijn ongegrond. Wegens het dopingschandaal heeft het IOC Rusland als sportnatie van de komende Winterspelen in 2018 in Zuid-Korea uitgesloten.

“We zijn in zoverre schuldig, omdat er echte dopinggevallen waren”, gaf Poetin toe. Hij wees nadrukkelijk met beschuldigende vinger naar Grigori Rodsjenkov. De directeur van het Moskouse antidopinglab speelde een beslissende rol bij de verboden prestatieverbeterende middelen van Russische atleten en heeft na zijn vlucht naar de VS daarover uitvoerig bericht. Het was fout om Rodsjenkov die functie te geven, zei Poetin. Hij uitte de verdenking dat Rodsjenkov mogelijk altijd een buitenlandse agent kan geweest zijn.

© BELGAIMAGE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen