© cn

Overwoekerd huis na 25 jaar eindelijk klaar voor verkoop voor 30.000 euro, maar wie wil het?

Het overwoekerde huis in de Voskenslaan in Genk wordt te koop aangeboden aan de buren links en rechts ervan. Maar de kans dat die het kopen aan de voorgestelde 30.000 euro is erg klein. Het geeft de bewindvoerder wel de mogelijkheid om met het dossier naar de rechter te stappen met de vraag om het openbaar te mogen verkopen. Daarmee lijkt een einde te komen aan de lijdensweg van buurman Pierro Rizzo die geplaagd wordt door ratten en woekerende planten.

Chris NELIS

Het leegstaande huis is zodanig ingenomen door klimop dat alleen de contouren nog herkenbaar zijn. De woning is bouwvallig en de achterbouw is deels ingestort. 25 jaar geleden, toen de laatste bewoner het pand verliet om in een rusthuis te gaan wonen, was de woning nochtans in prima staat. Na het overlijden van de man, twintig jaar geleden, wilden de erfgenamen het huis niet hebben, waardoor het dossier in een juridisch vacuüm terechtkwam.

Drie are

Maar de overlast door woekerend onkruid en ratten werd er niet minder op. Buurman Pierro Rizzo probeert al jaren een oplossing te vinden. Omdat die er maar niet komt, maakte hij het probleem in mei van dit jaar publiek. Onder druk van het stadsbestuur lijkt er inmiddels een oplossing in de maak.

De bewindvoerder heeft het stukje grond van zo’n drie are met daarop de woning aan 30.000 euro te koop aangeboden aan de buren. Maar die zijn niet erg happig om op dat aanbod in te gaan.

“Dat betekent dat wij ook zouden moeten instaan voor het afbreken of renoveren van het huis”, zegt Pierro Rizzo. “Er een nieuw huis bouwen mag niet. Bovendien zou ook het onderhoud voor onze rekening zijn.”

Stad kandidaat?

De buurtbewoners krijgen tot 6 november de tijd om kenbaar te maken of ze het huis kopen of niet kopen. Als ze dat niet doen, kan de bewindvoerder naar de rechter stappen met de vraag om het openbaar te mogen verkopen. De afspraak hierin is dat de bewindvoerder die stap zal zetten voor 10 november. Of dat veel kandidaten zal opleveren, is erg twijfelachtig. Vooral om de redenen die ook Pierro Rizzo aanhaalt.

Mogelijk is de stad kandidaat om het te kopen. “We zijn op de hoogte van de vordering in het dossier”, zegt burgemeester Wim Driers (CD&V). “We staan er dan ook op dat er zo snel mogelijk een oplossing uit de bus komt. Veel hangt af van wie het koopt en welke plannen de koper ermee heeft.”

Ook Rizzo hoopt daarop. “Het is een heel goede zaak dat dit dossier nu in een stroomversnelling is geraakt”, zegt Rizzo. “Maar ik ga het pas echt geloven als ik daar ook iets in de werkelijkheid van kan zien.”