© Wim Kempenaers

Titanenstrijd in kleinste gemeente van de provincie: Iedereen Borsbeek versus N-VA

De verkiezingsstrijd in Borsbeek wordt er een tussen de coalitiepartners. Alle ogen zijn gericht op twee kampen. Iedereen Borsbeek met huidig burgemeester Dis Van Berckelaer (BbA) en N-VA, met kopman en schepen Walter Kiebooms. De oprichting van Iedereen Borsbeek heeft voor een vertrouwensbreuk gezorgd bij N-VA. Tenzij een van de twee kampen een absolute meerderheid behaald, worden het erg moeizame onderhandelingen na 14 oktober. “Dan zijn we gedoemd om met elkaar te praten”, stelt Kiebooms.

Jan Stassijns

Voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober zijn in Borsbeek alle ogen gericht op twee kampen. Iedereen Borsbeek (CD&V, Groen en Borsbeek Boven Alles) en N-VA. Iedereen Borsbeek heeft in de gemeenteraad vandaag negen zetels in handen, N-VA tien, op een totaal van eenentwintig zitjes.

De huidige meerderheid in Borsbeek bestaat uit N-VA, BbA en Groen. Met 31,3% was N-VA de grote overwinnaar in 2012. Toch is het Dis Van Berckelaer, die met BbA 15,2% van de stemmen haalde, die nu al zes jaar de burgemeesterssjerp draagt. “Normaal had hier geen Dis Van Berckelaer gezeten als burgemeester, maar iemand van N-VA”, beseft hij.

Van Berckelaer had de meeste voorkeurstemmen en werd daarom ook door N-VA als burgemeester naar voor geschoven. Hij heeft dan ook een heel parcours afgelegd, als schooldirecteur, verantwoordelijke voor het katholiek onderwijs in het bisdom Antwerpen en als brandweercommandant in Borsbeek. “Dat ik dat laatste heb moeten opgeven, vond ik ongelofelijk jammer”, zegt Van Berckelaer. “Maar het uitvoerende en beleidsmatige mag ik niet combineren.”

Fluohesje

Van Berckelaer is geen alledaagse burgemeester. Hij staat tussen de mensen en heeft een groot engagement. In zijn kantoor in het gemeentehuis liggen de handschoenen en het fluohesje altijd klaar om mee zwerfvuil te ruimen in zijn gemeente. “Ik heb altijd geprobeerd om een klein beetje het verschil te maken”, zegt Van Berckelaer. Niet zozeer voor mezelf, maar voor wie er nood aan had. Ik vind het woord burgervader dan ook meer passen. Het grootste respect voor mijn vrouw en kinderen, want ze hebben mij altijd heel veel kansen gegeven. In dat opzicht is burgemeester dan wel het summum. Je kunt meer wegen op sommige mistoestanden. En ik kan alleen maar met veel plezier terugkijken op de afgelopen zes jaar. Het is een fantastische job. Het is veel kommer en kwel, maar af en toe kun je toch echt het verschil maken. En stel dat het eindigt, dan hoop ik dat mijn opvolger dezelfde mooie ervaringen kan beleven.”

“Ik ben blij dat ik die kans heb gekregen”, gaat Van Berckelaer verder. “En we hebben samen met de hele bestuursploeg heel wat kunnen verwezenlijken.”

Toch is het kartel van Iedereen Borsbeek een bittere pil om te slikken voor N-VA. “Na de verkiezingen in 2012 was Van Bercke­laer de logische keuze als burgemeester”, stelt schepen en N-VA-lijsttrekker Walter Kiebooms. “Hij had de meeste voorkeurstemmen en heeft bovendien de competenties om een goede burgemeester te zijn. En mocht het faliekant mislopen, dan hadden we nog de meerderheid in het schepencollege met vier van de zeven mandaten. Maar die meerderheid hebben we nooit moeten gebruiken, we hebben altijd een consensus bereikt. We hebben 5,5 jaar goed samengewerkt en toen kwam plots dat Iedereen Borsbeek-kartel. We waren van ons melk, ja. Dat deed pijn, net omdat we zo goed hebben samengewerkt en onze programma’s heel nauw bij elkaar aansluiten. Wij gingen ervan uit dat we daarom elkaars eerste gesprekspartner zouden zijn na de verkiezingen. Nu kan ik niet anders besluiten dan dat dit kartel ingegeven is door schrik om de stoel van burgemeester te verliezen. Een keuze tegen N-VA, niet voor een eigen project.”

“In geen geval”, zegt Van Bercke­laer. “Maar we merkten dat er heel wat nationale thema’s ook bij ons binnenslopen. Statiegeld op drankverpakkingen, bijvoorbeeld. Daar zou Borsbeek echt mee gediend zijn en een aanzienlijk deel van sluikstort verminderen. Maar als vanuit nationaal het standpunt wordt opgelegd en er niet van afgeweken wordt, dan is het logisch dat de lokale afdeling zich daarnaar moet schikken. Maar ik betreur dat wel. En dus zijn we op zoek gegaan naar een manier om een abstractie te maken van wat nationaal is. Laat nationaal, nationaal zijn. Daar hoort het thuis.”

“We werken nog steeds goed samen, hé”, benadrukt Van Bercke­laer. “Het is nu vooral een professionele samenwerking. Het grappen en grollen is er wat af.”

De onderhandelingen na 14 oktober zullen dus niet evident zijn. Tenzij een van de twee kampen een absolute meerderheid behaalt, zullen het Iedereen Borsbeek en N-VA zijn die aan de onderhandelingstafel zitten. “Dan zijn we gedoemd om met elkaar te praten, terwijl we vorige keer vanuit een positieve ingesteldheid konden vertrekken”, stelt Kiebooms.

Tirolerhof

Tegelijkertijd zijn zowel Van Berckelaer als Kiebooms erg positief over de samenwerking van de afgelopen zes jaar.

“Wij zijn een heel sterke ploeg geweest die dezelfde richting aangaf”, zegt Van Berckelaer. “We hebben veel gezaaid dat volgende legislatuur geoogst kan worden. Wie er ook aan het bewind komt na 14 oktober, de lijnen zijn gelegd. Het Tirolerhof bijvoorbeeld, waar we na de vernieuwing van de basisschool een kansenfabriek realiseren, met een huis van het kind, maar ook seniorenlokaal, de sociale kruidenier,… Zo willen we meer samenhang creëren en mensen verbinden. En de vernieuwing van de Schanslaan, kan binnenkort eindelijk van start gaan.”

“Ook het driewervenplan gaat volgende legislatuur in uitvoering”, zegt Kiebooms. “Met nieuwe seniorenflats op Het Leike, de uitbouw van een multifunctioneel gemeentehuis en een nieuwbouw voor de kunstacademie op Fort 3. We hebben voor het Fort ook een masterplan uitgewerkt op korte, middellange en lange termijn. Ook daar kunnen we de komende jaren de vruchten van plukken.”

Maar Borsbeek staat ook voor heel wat uitdagingen, onder druk van de nabijheid van de stad Antwerpen. En daar blijven zowel Van Berckelaer en Kiebooms elkaar vinden, bijvoorbeeld rond mobiliteit.

“Er rijden te veel vrachtwagens door het centrum, via de De Robianostraat en de Boechoutsesteenweg”, zegt Van Berckelaer. “Die passeren twee schoolomgevingen, maar moeten hier helemaal niet zijn. Een schild van ANPR-camera’s kan daar een oplossing bieden. Ook in de wijk rond Eksterlaar, waar 80% van het verkeer geen bestemmingsverkeer is.”

“Ook wij zijn te vinden voor camera’s”, zegt Kiebooms. Maar ook de verbindingsweg tussen de R11 en de N10 is noodzakelijk om doorgaand verkeer uit ons centrum te houden. Dat dossier hebben we de voorbije jaren terug op de rails gezet. “Vlaanderen heeft er ook middelen voor vrijgemaakt en eind dit jaar wordt een studie opgeleverd die de impact van deze weg in kaart brengt.”

Wie zich na 14 oktober burgemeester van Borsbeek kan noemen, is nog maar de vraag. Van Berckelaer heeft de ambitie om zichzelf op te volgen. N-VA is voorzichtiger. “Wij gaan voor inhoud en zien dan hoe de puzzel gelegd kan worden”, stelt Kiebooms. “Wij claimen geen mandaten en net daarom vinden we het zo jammer dat de huidige coalitie zo uit elkaar is gespeeld.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER