Ngo’s pleiten voor een onthaal- en oriëntatiecentrum voor migranten in ons land

© photo news

De ngo’s die rond de migrantenopvang werken vragen in een open brief aan premier Charles Michel de oprichting van een onthaal- en oriëntatiecentrum. Ze doen dat op de vooravond van de ministerraad waarop staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken met concrete maatregelen in het dossier van de transmigranten moet komen.

De verenigingen zoals Vluchtelingen Vlaanderen, Artsen zonder Grenzen, Dokters van de Wereld, la Coordination et Initiatives pour Réfugiés et Etrangers (CIRE) en Plateforme citoyenne de soutien aux réfugiés menen op basis van hun ervaringen met de humanitaire hub aan het Maximiliaanpark dat er een ander model bestaat om transmigratie te beheren. Zo kan een onthaal- en oriëntatiecentrum de basisnoden lenigen van transmigranten zoals medische en psychologische bijstand, informatie over de asielprocedure, de Dublinverdragen en de rechten van slachtoffers van mensenhandel.

Open centrum

Het moet gaan om een open centrum aangezien opsluiting nefaste gevolgen heeft voor de gezondheid en de toekomstige integratie, aldus de ngo’s, die opsluiting zien als een ultiem middel met het oog op uitwijzing. De systematische opsluiting die minister van Binnenlandse Zaken Jambon in het begin van de week voorstelde is volgens hen in strijd met de mensenrechten en leidt tot een vicieuze cirkel omdat de migranten die systematische opgejaagd wordt, geneigd zijn hun toevlucht te nemen tot mensenhandelaars.

Via het centrum zou de regering ook beschikken over informatie over de migranten en de mensenhandelaars en de veiligheid kunnen garanderen in de wijken waar migranten de openbare ruimte bezetten.

De vraag van de ngo’s is niet nieuw en werd in het verleden door de regering verworpen wegens het gevaar voor een aanzuigeffect.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen