TikTok. / Professor internationale politiek Jonathan Holslag (VUB).
Volledig scherm
PREMIUM
TikTok. / Professor internationale politiek Jonathan Holslag (VUB). © AFP / Wouter Maeckelberghe

Nu Amerika TikTok wil verbieden maakt ook Vlaamse expert zich zorgen: “De app bedreigt onze democratie”

Ofwel verkopen de Chinezen TikTok, ofwel verbiedt de Amerikaanse overheid de hyperpopulaire app. Want, zo vrezen ze, China zou dankzij TikTok zelfs de presidentsverkiezingen kunnen beïnvloeden. Reikt de Chinese invloed echt zó ver? Als Amerika TikTok verbiedt, moeten wij in Europa dan volgen? En waarom mag premier De Croo - 83 volgers voorlopig - dan wel een splinternieuw account hebben als dat allemaal zo gevaarlijk is?

35 reacties

  • Dieter Desmet

    1 week geleden
    want TikTok kan men zelf niet sturen zoals ze bij de reguliere media wel kunnen
  • Fredje Mebis

    1 week geleden
    de politiek is niet democratisch
  • Koen Lavrijsen

    1 week geleden
    Wat china doet met onze data is niet netjes maar dat baart me weinig zorgen. Wat alphabet (google) of meta (facebook) (om er een paar te noemen) met onze data doen is veel erger want dat wordt tegen ons gebruikt, doorverkocht aan iedereen die met geld zwaait en onze regeringen zitten ook overal met hun lange vingers aan in de hoop ons te kunnen manipuleren om hun nieuwste narratief te volgen. En dan hebben we het nog niet eens over BLE... Nee dan heb ik liever dat ze de data naar China sturen
  • Marc D'hondt

    2 weken geleden
    Amerikaanse senator willen Tik tok goedkoop kopen. Dat is al. America first. Daar gaat het over.
  • LIONEL DE WANNEMAEKER

    2 weken geleden
    Een democratie kan geen sociale media platform weigeren enkel uit angst. Iedereen heeft het recht te luisteren en voor zichzelf te beslissen voor wie hij zijn stem uitbrengt. Dat is nu eenmaal democratie, anders zitten we in een totalitair regime gesteund op censuur.
  1. TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Rusland meldt weer verovering dorp in oosten Oekraïne - Kremlin ontkent gebruik chemische wapens

    TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Rusland meldt weer verovering dorp in oosten Oekraïne - Kremlin ontkent gebruik chemische wapens

    De VS beschuldigen Rusland ervan een verboden chemische wapen te hebben ingezet tegen Oekraïense troepen. Het zou gaan om de verstikkende stof trichloornitromethaan. Rusland ontkent. Het Russische leger meldt donderdag de inname van een dorp in het oosten van Oekraïne. Het Russische ministerie van Defensie zegt de plaats Berdytsji “volledig te hebben bevrijd”. Lees hier de ontwikkelingen van donderdag 2 mei terug.
  2. Wateroverlast en schade in Limburg en Antwerpen, maar beterschap op komst: “Na de middag wordt het grotendeels droog”
    Play
    Update

    Waterover­last en schade in Limburg en Antwerpen, maar beterschap op komst: “Na de middag wordt het groten­deels droog”

    Op dit moment valt er op de meeste plaatsen in ons land nog heel wat regen. Weerman Frank Duboccage stelt wel gerust en zegt dat de zwaarste regenval achter de rug is. De regenzone blijft vandaag nog even in het land, maar trekt langzaam weg richting Nederland. “In de loop van de avond zou het overal weer droog moeten zijn”, volgens Duboccage. Vannacht kregen enkele dorpen in Limburg en Antwerpen te maken met zwaar onweer en heel wat wateroverlast. Lokaal viel er tot wel 55 liter water per vierkante meter. In Lanaken was dat zelfs 88 liter, volgens de burgemeester Marino Keulen (Open Vld). Op verschillende plaatsen sloeg ook de bliksem in.