© BELGA

Opgepast: flitsmarathon gaat morgenvroeg van start

Samen met zowat 130 lokale politiezones organiseert de federale politie vanaf woensdag 17 oktober 6u tot donderdagochtend 6u de tiende flitsmarathon. Burgers konden zelf locaties konden voorstellen voor de grootschalige snelheidscontrole.

jvo

LEES OOK. Douaniers houden woensdag stiptheidsactie op Brussels Airport, tot uur vertraging verwacht

De politie stelde vorig jaar 1,3 miljoen snelheidsovertredingen vast. Rijden tegen een te hoge snelheid is de directe oorzaak van 30% van de dodelijke ongevallen, die leiden tot tweehonderd doden per jaar. Met de flitsmarathon wil de politie vooral sensibiliseren. “Preventie zonder controle werkt niet, en repressie zonder preventie zou door de bestuurders niet worden aanvaard”, aldus verantwoordelijken bij de geïntegreerde politie.

Bij de vorige flitsmarathon, op 18 en 19 april, voerde de politie 1,39 miljoen snelheidscontroles uit. Dat resulteerde in 2,53% snelheidsovertredingen (35.158). Een jaar geleden, in oktober 2017, werd nog 2,82% geflitst (of 36.561 bestuurders).

Voor deze tiende editie konden burgers tot begin deze maand op een website locaties doorgegeven waar burgers zich onveilig voelen in het verkeer. Dat leverde in Vlaanderen 8.766 meldingen op, waar de politie straks mogelijk snelheidscontroles houdt.

Vrijwel meteen na de bekendmaking van de datum van de actie kondigden drie politievakbonden (NSPV, ACOD en ACV) aan de flitsmarathon te zullen boycotten, uit protest tegen onder meer het personeelstekort en ingrepen op het statuut. Maar de bonden kregen de actie niet meer op tijd georganiseerd, meldt de VRT. De flitsmarathon zal dus doorgaan zoals gepland.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER