Direct naar artikelinhoud
Filmnieuws

Petitie vraagt Matt Smith om "seksistisch loonverschil" te storten aan Time's Up

Claire Foy en Matt Smith tijdens de première van het tweede seizoen van 'The Crown'.Beeld REUTERS

Het nieuws dat Matt Smith meer verdiende dan zijn vrouwelijke tegenspeelster in de Netflix-serie The Crown, krijgt nog een staartje. Een petitie spoort de acteur aan het verschil in loon over te maken aan een goed doel.

Twee producers van de serie klapten vorige week uit de biecht in Variety. Claire Foy kreeg dan wel een Golden Globe voor haar rol als koningin Elizabeth II in de eerste twee seizoenen van The Crown, Matt Smith, die prins Phillip vertolkte, kwam er financieel gezien beter van af. Hoeveel de loonkloof bedraagt, is niet geweten.

Voor Care2, een sociaal netwerk dat activisten verenigt, was het alvast reden genoeg om actie te ondernemen. Het netwerk heeft een petitie gericht aan Netflix-CEO Reed Hastings en aan Smith zelf om het loonverschil over te maken aan Time's Up, de beweging die strijdt tegen het seksuele wangedrag in de filmindustrie en voor meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen.

De petitie werd al ondertekend door meer dan 22.000 mensen

De petitie, die gewag maakt van een "seksistisch loonverschil", werd ondertekend door meer dan 22.000 mensen. 

Mark Wahlberg

Producers Suzanne Mackie en Andy Harries hebben beloofd het verschil aan te pakken. Smith had bij het begin van de opnames een "hoger profiel" dan Foy, zeiden ze in Variety. "Hij was Doctor Who. Maar in de toekomst krijgt niemand meer betaald dan de koningin."

In het derde en vierde seizoen van The Crown wordt de Queen vertolkt door Olivia Colman. In het vijfde en zesde seizoen is de rol weer voor een andere actrice. 

Care2 komt op voor vrouwen-, dieren- en burgerrechten. Eerder dit jaar vroeg het netwerk ook al aan Mark Wahlberg om zijn loon voor bijkomende opnames voor All the money in the world aan Time's Up te schenken. De acteur had voor die opnames 1,5 miljoen dollar ontvangen, zijn tegenspeelster Michelle Williams nog geen 1.000 dollar. Wahlberg deed de storting uiteindelijk in Williams' naam.