Direct naar artikelinhoud
Update

Politie schiet verdachte aanslag Barcelona dood

Explosievendeskundigen gebruikten een robot om het lichaam van de 22-jarige Younes A. te benaderen, nadat hij was doodgeschoten door de politie.Beeld AP

De Catalaanse politie heeft vanmiddag Younes Abouyaa­qoub doodgeschoten. Hij is de terrorist die donderdag een bloedbad aanrichtte op de Ramblas in Barcelona, vermoedt de politie.

Ondanks een internationale klopjacht wist hij vier dagen uit handen van de politie te blijven. Tot gistermiddag. Toen zagen inwoners van het Spaanse wijndorpje Subirats, 40 kilometer ten westen van Barcelona, een verdacht type in een auto over hun terrein scheuren.

Ze waarschuwden de politie. Daarna was het snel gebeurd met Younes Abouyaaqoub, de 22-jarige Marokkaan die donderdag dertien mensen doodreed op de Ramblas.

Abouyaaqoub zocht waarschijnlijk dekking in het wijndorpje omdat er veel leegstaande woningen van seizoensarbeiders zijn. Daar zou hij zich schuil kunnen houden. Maar zijn roekeloze rijgedrag verraadde hem. De politie snelde toe met meer dan twintig auto’s en een aantal helikopters. In de bocht van een weg, vlak bij een waterzuivering, schoten agenten de verdachte uiteindelijk dood omdat hij een bomgordel droeg. Het ding bleek achteraf nep.

Einde terreurcel

Met de dood van Abouyaaqoub heeft de Catalaanse politie een definitief eind gemaakt aan een terreurcel van twaalf man. Vijf terroristen werden vrijdag al doodgeschoten bij hun aanval met een auto in Cambrils. Onder hen een broer en twee neven van Abouyaaqoub, allen geboren in het Marokkaanse stadje Mrirt. Als kind verhuisden ze met hun ouders naar het Spaanse stadje Ripoll, vlak bij de Franse grens.

Ook het brein achter de aanslagen, de Marokkaanse imam Abdelbaki Es Satty, is dood. Dat heeft de Catalaanse politie gisteren bevestigd. Hij kwam woensdag om in een woning in het Spaanse Alcanar, toen de explosieven waar hij aan werkte voortijdig ontploften.

De imam preekte sinds 2015 in Ripoll, waar hij sluipenderwijs een tiental jongeren wist te radicaliseren. Hij woonde begin vorig jaar ook enkele maanden in het Belgische Vilvoorde. Daar probeerde hij in dienst te komen bij een moskee, maar hij werd volgens de BBC geweigerd vanwege zijn ‘radicaliserende en polariserende’ opvattingen.

Imam

Abouyaaqoub raakte in de greep van de imam. Het afgelopen jaar vertoonde hij volgens zijn familie de eerste tekenen van religieus conservatisme. Tijdens een bezoek aan zijn Marokkaanse geboorteplaats, in maart, weigerde hij vrouwen een hand te geven.

Na zijn daad op de Ramblas zette Abouyaaqoub een zonnebril op en ontkwam hij te voet in de menigte. Hij liep anderhalf uur, stak toen een parkerende automobilist dood en reed met diens wagen dwars door een politieafzetting. De auto werd een paar kilometer verderop teruggevonden met de dode man erin. Abouyaaqoub zelf bleef spoorloos.

Van de 120 gewonden die op de Ramblas vielen, liggen er nog 48 in het ziekenhuis. Acht van hen zijn in levensgevaar.

Lees hier meer over de aanslagen in Spanje