Direct naar artikelinhoud
NieuwsNederland

PVV van Geert Wilders, BBB en NSC steunen akkoord over Nederlandse regeringsvorming, enkel nog wachten op VVD

Geert Wilders (PVV) na afloop van het formatieoverleg vandaag in Den HaagBeeld Phil Nijhuis

Bijna zes maanden na de verkiezingen zijn de Nederlandse partijen PVV, VVD, NSC en BBB het eens geworden over de vorming van een nieuwe, rechtse regering. Drie partijen stemden alvast in met het bereikte akkoord.

“We hebben een onderhandelaarsakkoord”, zei PVV-leider Geert Wilders woensdag nadat de vier partijleiders de laatste hobbels hadden opgelost.

De vier fracties moeten vanavond wel nog met het zogenaamde hoofdlijnenakkoord instemmen. Bij de PVV vormde dat alvast geen probleem: de Tweede Kamerleden van de partij stemden vanavond unaniem in met de voorwaarden waaronder hun leider Geert Wilders een regering wil vormen. Wilders sprak van “een blije fractie”.

Bij de BoerBurgerBeweging (BBB) kwam er vanavond evenmin veel tegenstand, en ook de NSC-fractie ging rond 22 uur unaniem akkoord, meldde partijleider Pieter Omtzigt na afloop van een fractievergadering waarin hij de plannen heeft toegelicht. Er zijn volgens hem nog wel enkele kleine puntjes die mogelijk anders kunnen worden geformuleerd.

NSC kwam bij de verkiezingen op 22 november als nieuwkomer met twintig zetels in de Tweede Kamer. De partij wierp aanvankelijk grote principiële bezwaren op tegen samenwerking met de PVV, omdat die partij het niet zo nauw zou nemen met de rechtsstaat. Maar nadat daar harde afspraken over op papier waren gezet, schoof Omtzigt toch aan bij de onderhandelingen.

Het is nu enkel nog wachten op groen licht van de liberale VVD van uittredend premier Mark Rutte.

De onderhandelende partijen hebben vorige week maandag de eindsprint ingezet in de formatie. Met uitzondering van donderdag (Hemelvaart) en zondag hebben ze sindsdien lange dagen onderhandeld, de laatste dagen tot in de late avond of nacht. Vooral de financiële puzzel was volgens de informateurs moeilijk om te leggen.

Lees ook

Zelfs Wilders zal moeten leren polderen, vooral in de EU

Regeren met radicaal-rechts is al een feit in Finland: ‘De partij van De Finnen ziet zelf in dat na de brexit een fixit niet populair is’

In de nacht van dinsdag op woensdag zei de PVV-leider dat de formatiegesprekken niet meer fout konden gaan. Woensdag kwamen de partijen weer bij elkaar om de “puntjes op de i” te zetten. Die afrondende gesprekken duurden langer dan verwacht.

NSC had oorspronkelijk om 13 uur een fractieoverleg ingepland om het akkoord te bespreken. Maar de partijen meldden pas tegen 16.30 uur dat ze eruit waren.

Premier

De vraag wie de nieuwe premier wordt ligt nog volledig open, aangezien de partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB eerder in de informatieronde beslist hebben om zelf niet in de regering te stappen. Normaal gezien wordt de leider van de grootste partij, in dit geval Geert Wilders, formateur en premier.

De naam van voormalig informateur Ronald Plasterk (PvdA) doet de ronde als premierskandidaat. Dijkgraaf zei nadrukkelijk dat het “uitgesloten” is dat hij of Van Zwol premierskandidaat wordt.