© Joris Herregods

Doctoraatsstudente zoekt kandidaten om nieuw medicijn te testen: “Hiermee blijven wratjes definitief weg”

Nina Redzic, doctoraatsstudente Geneeskunde aan de Universiteit Antwerpen, is op zoek naar mensen die willen deelnemen aan een klinische studie over een nieuw geneesmiddel tegen huidwratten. “Wratjes kunnen hardnekkig zijn en steeds opnieuw terugkeren. Met dit nieuwe middel blijven ze definitief weg.”

Karin Vanheusden

Klassieke huidwratten komen veel voor. Ongeveer 13 procent van de bevolking krijgt er ooit mee te maken. Vooral kinderen en jongvolwassenen, met een piek tot bijna 40 procent bij schoolgaande jongeren rond 12 tot 16 jaar. Aan de Universiteit Antwerpen loopt een klinische studie naar een nieuwe behandeling tegen huidwratten.

“Klassieke huidwratten - kleine, vleeskleurige gezwelletjes die vooral voorkomen op handen en voeten - worden veroorzaakt door een besmetting met het humaan papillomavirus of HPV”, zegt doctoraatsstudente Nina Redzic. “De besmetting gebeurt door direct lichamelijk contact met een wrat of met een besmet voorwerp of besmette oppervlakte. Populaire plaatsen voor een besmetting zijn kleedkamers, douches en zwembaden. Let wel, van het HPV-virus bestaan ongeveer 200 verschillende types. De 12 HPV-types die de klassieke huidwratten veroorzaken, zijn andere dan de types die tot baarmoederhalskanker kunnen leiden.”

Pijnlijk

Goed nieuws is dat de wratjes bij twee derde van de patiënten binnen de twee à vier jaar spontaan verdwijnen.

“Dat gebeurt wanneer het afweersysteem in gang schiet en actief het HPV-virus gaat bestrijden”, zegt Nina Redzic. “Maar bij een derde van de patiënten blijven ze terugkomen. Dat kan te maken hebben met het virustype of met de genetische achtergrond van de patiënt. Hardnekkige wratten zijn bijzonder vervelend. Zeker als ze zichtbaar zijn op het gezicht of de handen. Wanneer ze op de voeten voorkomen, kunnen ze ook heel pijnlijk zijn. Ik ken patiënten die al tien jaar aan het behandelen zijn, zonder resultaat. Sommigen trekken wekelijks naar de dokter om hun wratten te laten bevriezen of met een scalpel te laten verwijderen. Bovenop de dagelijkse behandeling met salicylzuur. Behoorlijk ingrijpend en frustrerend.”

Combinatie

Er bestaan heel wat wratbehandelingen, maar geen enkele is optimaal, zegt Nina Redzic.

“De meeste van de bestaande behandelingen maken enkel de overtollige cellen kapot, zonder het virus zelf aan te pakken. Als alleen die cellen worden verwijderd, blijven er steeds virale deeltjes achter, en is de kans groot dat de wratjes terugkomen.”

“In onze studie gaan we na of een combinatie van het nieuwe geneesmiddel Omnivirol en een behandeling met salicylzuur effectiever is dan een behandeling met alleen salicylzuur. Omnivirol is een antiviraal middel dat het HPV-virus kan uitschakelen zodat de wrat niet meer terugkomt.”

WhatsApp

Nina Redzic is op zoek naar patiënten, ouder dan 12 jaar, die in de studie willen stappen. “Jonger dan 12 jaar heeft geen zin, omdat in die categorie wratjes veeleer spontaan kunnen opzetten en weer genezen. Voor die groep kunnen we dus niet bepalen of het geneesmiddel heeft gewerkt. Tot nog toe zijn 130 patiënten in de studie gestapt, maar voor betrouwbare resultaten hebben we minstens 260 deelnemers nodig.”

Deelnemen aan de studie houdt één afspraak met de onderzoekers in. Daarna wordt verwacht dat het geneesmiddel gedurende twaalf weken dagelijks wordt aangebracht, als ook wekelijks een ontsmettende spray.

“De verdere opvolging gebeurt op afstand via WhatsApp”, zegt Nina Redzic. “We vragen de patiënten om elke week een foto naar ons door te sturen zodat we kunnen zien hoe het letsel op de behandeling reageert.”

Info: nina.redzic@uantwerpen.be