woensdag 22 mei 2019 - Lummen
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

 carlo coppejansCarlo Coppejans

Ex-N-VA-senator Kim Geybels krijgt vergoeding van 35.000 euro

LummenVoormalig N-VA-senator Kim Geybels krijgt een vergoeding van 35.000 euro omdat onrechtmatig ontslagen werd. “Nu kan ik dit hoofdstuk eindelijk achter mij laten”, reageert de Lummense opgelucht.

De Belgische Staat moet Geybels (37) een morele schadevergoeding van 5.000 euro en een vergoeding voor onkosten van zo’n 30.000 euro betalen, zo besliste Europees Hof voor de Rechten van de Mens dinsdag. “Ik ben blij dat ik gelijk heb gekregen en dit allemaal kan afsluiten”, zegt de ex-politica. “Ik had ruim 350.000 euro geëist, het opgetelde bedrag van onder andere de gemiste inkomsten door mijn ontslag als senator. Ik krijg daar dus slechts een klein deel van, maar het belangrijkste is dat ik dit hoofdstuk nu achter mij kan laten.”

Drugsaffaire

Eind augustus 2010 raakte Geybels betrokken bij een drugsaffaire in Thailand met haar toenmalige vriend en N-VA-lid Bas Luyten. Het koppel werd in Bangkok gechanteerd door Thaise criminelen, die drugs in hun hotelkamer hadden gelegd en een som geld eisten. Geybels ontkende toen dat ze ooit drugs had genomen.

Bij haar terugkeer naar België op 31 augustus diende de Lummense haar ontslag in als senator, een functie die ze nog geen twee maanden uitoefende. Begin september kwam ze terug op die beslissing, omdat ze naar eigen zeggen onder druk gezet was om haar ontslagbrief te tekenen door partijvoorzitter Bart De Wever, fractieleidster Liesbeth Homans en senaatsvoorzitter Danny Pieters. Omdat haar opvolger de eed nog niet had afgelegd, wilde ze haar ontslag nog intrekken. Maar de Senaat had daar geen oren naar en verklaarde dat het ontslag onomkeerbaar was.

Rechten geschonden

Geybels trok uiteindelijk naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Dat heeft dinsdag besloten dat er in de Belgische Senaat geen duidelijke regels gelden voor ontslag, waardoor willekeur dreigt te ontstaan. De rechten van Geybels waren dus geschonden. Daarom krijgt ze nu 35.000 euro schadevergoeding van de Belgische Staat.

De Lummense zei de politiek in 2012 vaarwel en werkt op dit moment als spoedarts in het Mariaziekenhuis in Overpelt. “Maar binnenkort verander ik van job. Al zal dat zeker geen terugkeer naar de politiek zijn. Dat hoofdstuk ligt achter mij.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws