Inbrekersbende die Limburg terroriseert op heterdaad betrapt

De federale gerechtelijke politie heeft een bende rondtrekkende inbrekers ontmaskerd die Limburg onveilig maakte. Drie Servische inbrekers werden ingerekend dankzij ANPR-camera’s die nummerplaten kunnen herkennen. De bende kan gelinkt worden aan een twintigtal inbraken in negen Limburgse gemeenten.

nv

De bende kon donderdagnamiddag worden ingerekend na een woninginbraak op de Beverlosesteenweg in Paal-Beringen. Getuigen hadden verdachte voertuigen opgemerkt en gaven het signalement door aan de politie.

De wagens, die de verdachten al eerder voor hun plundertochten in Limburg hadden gebruikt, werden na de inbraak opgemerkt in Lummen. Vandaaruit zette de federale politie een discrete achtervolging in en kon de bende worden ingerekend in het Luikse.

Aanhouding

De buit van de inbraak in Paal werd teruggevonden. Ook kon een twintigtal andere woninginbraken aan de bende Servische inbrekers worden gelinkt. Naast Paal werden die gepleegd in Beringen, Wellen, Hoeselt, As, Halen, Sint-Truiden, Genk, Lummen en Bilzen. Het aantal inbraken ligt vermoedelijk veel hoger maar dat moet onderzoek nog uitwijzen. De drie Serviërs werden vrijdag voorgeleid bij de onderzoeksrechter die hen aanhield en liet overbrengen naar de gevangenis.

ANPR-camera’s

De bende kon ingerekend worden dankzij ANPR-camera’s, de zogenaamde ‘slimme camera’s’ die nummerplaten kunnen herkennen. Eind februari kondigde de federale politie en de Limburgse procureur Guido Vermeiren nog aan dat er in Limburg op 42 plaatsen ANPR-camera’s bijkomen. Op dit ogenblik staan er in onze provincie 125 opgesteld. Acht camera’s staan op de autosnelwegen E313 en E314.

Het geld voor de camera’s komt van de gemeentebesturen en/of politiezones. De investering is geen overbodige luxe in de strijd tegen de (georganiseerde) misdaad. ANPR-camera’s hebben namelijk al tal van misdrijven opgelost: het schild van slimme camera’s verhoogt namelijk de pakkans aanzienlijk. Het beheer van de camera’s gebeurt de klok rond in het Communicatie- en Informatiecentrum (CIC) van de federale politie in Hasselt die meteen patrouilles kan uitsturen. Het CIC-team zet de gegevens van de verdachte nummerplaten in het ANPR-systeem. Vanaf dan kan een voertuig worden gevolgd want er volgt een melding van zodra de wagen een slimme camera passeert. Het dichtstbijzijnde politieteam kan dan tot controle overgaan.