COLUMN. “Niemand zou zich blind mogen laten opjutten door de verkeerde leraar”

© Koen Van Buggenhout

Ze heette Cindy, zei de leraar. Ze had een andere nationaliteit en ging door een moeilijke periode: haar ouders waren net uit elkaar. Daarom was ze naar ons land verhuisd en kwam ze naar onze klas, vier maanden nadat het schooljaar van start was gegaan.

Samen konden wij Cindy een warm welkom bezorgen, vond de leraar. Haar in de groep opnemen. Hijzelf zou erop toezien dat ze alle lessen inhaalde zodat ze de klas niet afremde in hun leerproces. Zo geschiedde. Cindy werd mijn vriendin. Ze werkte hard en maakte al snel deel uit van de klas. Haar nationaliteit viel ons niet op – op de een of andere manier waren we allemaal een beetje anders en daarin gelijk.

Die leraar had het ook anders kunnen aanpakken. Hij had kunnen zeggen dat meisjes als Cindy onze schoolbanken komen inpikken. Dat ze de lessen boycotten omdat ze niet gemotiveerd zijn om te studeren en ervoor zorgen dat wij slechte punten halen. Hij had zich blind kunnen staren op haar afkomst en dat aan ons kunnen doorgeven. Hij had aan zijn verantwoordelijkheid kunnen verzaken: Cindy haar plan laten trekken met de leerstof, haar geen regels en opdrachten geven, haar werk niet opvolgen. Om haar uiteindelijk voor de klas te kakken te zetten, zodat wij eensgezind konden fulmineren. Maar dat deed hij niet. Onze leraar gaf ons een les in empathie.

Op Facebook ontdek ik nu massa’s kritiek op premier Michel, die het VN-migratiepact heeft ondertekend. Er reageerde iemand met ‘vuile k*twaal’, sommigen hebben het over ‘smerige, profiterende vreemdelingen’. En al weet ik al langer dat er mensen zijn die zo denken en zich daar niet eens voor schamen, toch schokt het mij. Gelukkig trof ik op Facebook tevens een boeiende tekst aan over de inhoud van het migratiepact en wie daar zo al aan heeft meegeschreven. Het is belangrijk om je degelijk te informeren. Niemand zou zich blind mogen laten opjutten door de verkeerde leraar.

Afwisselend geven Fleur van Groningen en Nico Dijkshoorn hun eigen kijk op de actualiteit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer