Relschopper van Brussel was vrijgelaten in afwachting van enkelband voor eerdere veroordeling

© vrt

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Het gerecht heeft 26 verdachten ­geïdentificeerd die deelgenomen hebben aan de rellen op 11 november in het centrum in Brussel. Onder hen Mohamed T., die nochtans in augustus veroordeeld was tot twintig maanden cel. Amper een maand later werd hij vrijgelaten in afwachting van een enkelband, en dus kon hij ongestoord tekeergaan tijdens de plunderingen.

cds, hvdc, rdb

Het Brusselse parket noemt Mohamed T. (34) een “mulitrecidivist”. De man is nu aangehouden op verdenking van diefstal en vernietiging van een gebouw. Maar eerder werd hij al drie keer veroordeeld voor diefstallen met braak en/of geweld. Hij kreeg toen telkens een taakstraf. In augustus liep hij een vierde keer tegen de lamp, en deze keer stevig. Hij kreeg twintig maanden cel voor een nieuwe, gewelddadige diefstal.

LEES OOK (+). Het rauwe relaas van enkele Brusselse agenten: “Het enige wat nog helpt? Een goed pak rammel, achter de combi”

Ondanks die straf was T. op 11 november al vrij en plunderde hij samen met driehonderd andere relschoppers een meubelwinkel en een nachtwinkel tijdens de rellen na de match Ivoorkust-Marokko.

Gerecht onder vuur

Zo komt nu ook het gerecht onder vuur te liggen, nadat uit een rapport van de Algemene Inspectie eerder al bleek dat de Brusselse politie over te weinig manschappen beschikte en niet georganiseerd was om op te treden tegen de plunderaars.

“Het is inderdaad zo dat Mohamed T. ondanks de veroordeling in augustus toch aan de rellen kon deelnemen”, zegt Denis Goeman van het Brusselse parket. “We weten niet precies waarom hij vrij was op het moment van de feiten. Mogelijk omdat straffen onder de drie jaar meestal niet uitgezeten worden. Of misschien had hij een enkelband. Dat is aan de rechtbank voor strafuitvoering om te bepalen, niet aan ons. Maar we betreuren dat uiteraard ten zeerste.”

Slechts een maand achter tralies

Het kabinet van justitieminister Geens (CD&V) geeft toe dat T. slechts een maand in de cel heeft gezeten na zijn veroordeling in augustus. Hij wachtte op een enkelband. De verdeling van enkelbanden is sinds de laatste staatshervorming overgeheveld naar de gewesten. De wachttijden daar lopen soms vele maanden op.

Omdat de man nu opnieuw aangehouden is, kan hij geen aanspraak meer maken op de ‘gunst’ van een enkelband en zal hij zijn straf van twintig maanden nu écht moeten uitzitten, in afwachting van een eventuele nieuwe veroordeling voor de plunderingen. “De man heeft kansen gekregen om zijn gedrag te verbeteren, maar gezien de herhaling van de feiten tilt justitie zwaar aan de feiten en zal het niet ingaan op herstelgerichte benadering”, zegt Sieghilde Lacoere, woordvoerster van minister Geens.

Naast T. zijn voor de rellen van 11 november nog drie minderjarigen gearresteerd die beschermende maatregelen krijgen. Vijf meerderjarigen – onder wie rapper Benlabel, die een opruiende Facebookpost plaatste – werden direct gedagvaard en moeten op 5 januari voorkomen. Ze riskeren twee jaar cel. Nog eens tien verdachten zijn geïdentificeerd en zullen eerstdaags opgepakt worden.

Voor de rellen van woensdag op het Muntplein zijn dan weer zeven minderjarigen geïdentificeerd. Onder hen een 16-jarige die een chocoladewinkel mee plunderde. Hij is aangehouden voor diefstal, vernietiging, weerspannigheid en het gebruiken van een voorwerp als wapen. Het parket wil hem in een gesloten instelling plaatsen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen