© Tom Palmaers

Machines in land- en tuinbouw straks ook elektrisch

Ook machines in de land- en tuinbouw zullen straks meer en meer elektrisch worden aangedreven. Dat zegt Tom Raepers van Avant Machinery, invoerder en verdeler van knikladers van het merk Avant.

Guido Cloostermans

Avant Machinery in Sint-Truiden is een gevestigde naam in de verkoop en verhuur van zogenoemde knikladers, compacte en veelzijdige machines die in tal van sectoren gebruikt worden, gaande van de tuinbouw en klinkeraanleg tot sportterreinen en paardenmaneges. Zo zijn de dierenparken Pairi Daiza en de zoo van Antwerpen klant in Sint-Truiden. Ook het bekende paardendomein Meerdaalhof in Oud-Heverlee en voetbalclub STVV zijn frequente gebruikers van knikladers van Avant Machinery.

Avant Machinery is vandaag importeur voor de Benelux van de Finse producent Avant. Het bedrijf kende de voorbije jaren een groei van 20 procent per jaar en is vandaag goed voor een omzet van 12 miljoen euro. Avant Machinery verkoopt en verhuurt ruim 450 machines per jaar. Bovendien heeft Avant Machinery een contract afgesloten voor de exclusieve verdeling van compacte tractoren van het Japanse merk Yanmar. “Daarmee breiden we onze afzetmarkt uit naar de landbouw en de bouwsector”, aldus Tom Raepers.

Elektrisch

Volgens Tom Raepers zullen knikladers en andere machines in de toekomst ook steeds meer elektrisch worden aangedreven. “We hebben momenteel twee elektrische knikladers in ons gamma. Een daarvan kan met een pakket lithium ion-batterijen drie uur onafgebroken gebruikt worden. Na 40 minuten opladen tijdens de middagpauze kan de machine weer drie uur verder.”

Volgens Tom Raepers is er vooral vanuit Nederland veel belangstelling voor elektrische knikladers. “Dat is vooral te danken aan de subsidies voor machines die bepaalde geluids- en emissienormen halen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer