Verenigd Koninkrijk

Charles bezoekt kankerpatiënten bij eerste werkbezoek na zijn eigen diagnose

“De diagnose was een hele schok”, vertelde koning Charles aan patiënten van een kankerkliniek in Londen. Het was zijn eerste werkbezoek nadat in februari bekend raakte dat hij zelf aan kanker lijdt.

fee
Bron: daily mail

De Britse koning Charles III heeft zijn publieke taken weer opgenomen. Het was geen toeval dat hij dinsdag het University College Hospital Macmillan Cancer Centre in Londen heeft bezocht. De vorst kreeg er een korte rondleiding en sprak met patiënten en hun families. Op beelden is te zien dat de koning (75) een jongeman in een stoel de hand schudde. In de centrale hal begroette de koning personeelsleden van het ziekenhuis, en na het bezoek, dat ongeveer een half uur duurde, kregen koning Charles en koningin Camilla bloemen van kinderen die hen bij de uitgang stonden op te wachten.

De koning leek goed geluimd. Toen hij aankwam, zwaaide hij guitig naar de aanwezigen. En er werd ook gelachen. “De diagnose was een hele schok, maar het gaat goed, dank u.” Dat was het enige dat hij over zijn persoonlijke situatie kwijt wilde.

Met het bezoek wilde de koning in de verf zetten hoe belangrijk het is om kanker in een vroeg stadium op te sporen. “Hij wil ook laten zien dat het mogelijk is om met kanker te werken, hoewel hij begrijpt dat dit niet voor iedereen is weggelegd”, zei een koninklijke adjudant aan The Daily Mail.

Niet gespaard

Het bezoek was het eerste in een reeks publieke optredens in de komende weken, liet Buckingham Palace weten. Charles en Camilla zullen eind juni de Japanse keizer en keizerin ontvangen voor een staatsbezoek. Het paleis benadrukt dat de koning nog in behandeling is en dat een volledige terugkeer naar het publieke leven nog niet aan de orde is. Binnen de paleismuren is de vorst de voorbije maanden wel actief gebleven.

In februari maakte het paleis bekend dat bij Charles kanker was vastgesteld, zonder te specificeren welke. De aandoening werd ontdekt bij testen na een operatie aan de prostaat. De Britse koninklijke familie wordt op gezondheidsvlak niet gespaard de jongste tijd. Een maand geleden raakte bekend dat ook prinses Catherine, de vrouw van kroonprins William, kanker heeft. Ze kwam met een videoboodschap naar buiten na weken van speculatie, onder meer gevoed door een gefotoshopte gezinsfoto. Zij heeft haar publieke taken volledig opgeschort.