Wat de gezelligste kerstmarkt van het land moest worden, is nu één grote plassenpoel

© JPH

© JPH

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De Leuvense Kerstmarkt wordt geteisterd door winterweer. Doordat de kramen nu in het Stadspark gevestigd zijn, moeten de bezoekers modder en smeltende sneeuw trotseren om hun kerstinkopen te doen.

Julie Putseys

Het wandelpad op de Kerstmarkt lag er de voorbije dagen niet goed bij. Door de sneeuw en regen was er veel wateroverlast met heel wat ijspap en plassen tot gevolg. Die zijn ook de Leuvenaars niet ontgaan. Zo liet gemeenteraadslid Karin Brouwers (CD&V), bijvoorbeeld, optekenen dat ze tijdens de opening een vrouw was tegengekomen wiens broek vol met slijk zat en die een verstuikte duim had omdat ze gevallen was. “Jongeren zijn die modder misschien gewoon van festivals en kleden zich ernaar. Maar hier is geen doorkomen aan met minder mobiele mensen, laat staan een rolstoel. Erg spijtig dat niemand dit voorzien heeft.”

Guy Dierick, bestuurder bij Unizo Leuven, is nog een stuk strenger: “Onbegrijpelijk”, raast hij op Facebook. “Waar dienen al die raden voor? Hoe vaak heb ik niet gezegd dat als je de Kerstmarkt organiseert in het park je daar matten moet leggen zoals op Rock Werchter? Ik ben echt beschaamd en woedend op het stadsbestuur en de organisatie. Dit is dé gemiste kans om de mooiste kerstmarkt ooit te hebben. Onaanvaardbaar.”

“Brute pech”

De standhouders zelf zijn een stuk milder voor de organisatie. “Niemand had dit kunnen voorzien. Iedereen doet gewoon zijn best”, zegt Monique Hendrickx (62) die al tien jaar op de kerstmarkt staat met haar decoratiekraam. “We hebben momenteel gewoon brute pech.”

Een gelijkaardig geluid komt van de organisatie. “Als zelfs een nationale luchthaven moet sluiten door de weersomstandigheden, is het maar normaal dat een lokaal kerstmarktje er last van ondervindt”, zegt organisator Dirk Pinte. “Trouwens, als het stopt met regenen is dat park echt wel snel droog door de dolomiet in de ondergrond. Verder zorgen we ervoor om regelmatig de sneeuw weg te scheppen en de afvoeren leeg te maken zodat het water vlotter weg kan.”

Toch kijkt Pinte - en met hem de meeste standhouders - naar volgend jaar wanneer de kerstmarkt terug naar het Hoover- en Ladeuzeplein verhuist. “Dan staan we er weer met volle moed...en droge voetjes.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen