Luister naar

De comeback van het referendum

Nieuws
Piet H. de Jong schrijft hier tweewekelijks een politie..
zaterdag 23 juni 2018 om 03:00

Nog een paar weekjes en het referendum is niet meer. Op 3 juli buigt de Eerste Kamer zich over de intrekkingswet die een eind moet maken aan het raadgevend referendum.

Een reeks deskundigen vond het te vroeg om, op basis van een paar niet al te geslaagde referenda (OekraÏne, Wet inlichtingen- en veiligheidsdiensten), dit democratische instrument om zeep te helpen. De coalitie van VVD, CDA, D66 en CU wilde dit wel. Een simpel zinnetje in het regeerakkoord – ‘De Wet raadgevend referendum wordt ingetrokken’ – luidde het einde van het referendum-tijdperk in Nederland in. De senatoren geven er straks een klap op en het is voorbij, voorgoed voorbij. Of toch niet?

vrijblijvend

Als het aan de staatscommissie parlementair stelsel, ook wel commissie-Remkes genoemd, ligt, is dat niet het geval. Remkes zette in zijn deze week uitgebrachte ‘tussenstand’ het referendum met nadruk weer op de politieke agenda. Het regeerakkoord zag het raadgevend referendum als ‘opmaat naar het correctief bindend referendum’. Met het afschaffen van de vrijblijvende en manipuleerbare referendumvariant, dachten de vier partijen dat die andere, bindende referendumvariant ‘als einddoel voorlopig uit zicht’ zou blijven. Remkes en zijn commissie geven met kracht aan dat ze dat einddoel wél in zicht willen houden. Ze pleiten onomwonden voor het introduceren van een bindend correctief referendum. Met zo’n referendum, met een hoge ’uitkomstdrempel’ – bijvoorbeeld een kwart van alle kiezers moet voor of tegen hebben gestemd – kan een aangenomen wet alsnog sneuvelen. Over de uitkomst is dan geen discussie mogelijk; het kabinet trekt die wet in.

grondwetswijziging

Hoe de vormgeving van dat referendum er precies uit moet komen te zien, maakt de staatscommissie in december duidelijk, als haar eindrapport verschijnt. Die vormgeving steekt zeer nauw, omdat de Grondwet ook gewijzigd dient te worden. Intussen zal het debat over dit type referendum in alle hevigheid losbarsten. Remkes en de zijnen hebben geluisterd naar alle deskundigen die zeggen dat je met het badwater van een vrijblijvend referendum niet het kind van het echte referendum moet weggooien.

Het belangrijkste argument van de commissie is dat het bindend referendum een ‘modernisering en versterking van de representatieve democratie’ kan zijn. De vertegenwoordigende democratie die Nederland kenmerkt, wordt heel breed gesteund en is voor de commissie uitgangspunt. Die brede steun neemt niet weg dat er gebreken zijn in het stelsel. Zo is het een bekend fenomeen dat het regelmatig voorkomt dat het regeringsbeleid niet wordt gesteund door de meerderheid van het volk. Dat kan, als het structureel wordt, aanleiding zijn voor onvrede en het ervaren van een kloof tussen burger en politiek. Vooral lager of praktisch opgeleiden en ‘minder welgestelden’ voelen zich ‘niet altijd voldoende vertegenwoordigd’, stelt de commissie. Om aan dat serieuze probleem iets te doen, denkt de staatscommissie dat het bindend referendum als ‘uiterste middel’ en bij ‘verstandig en terughoudend’ gebruik, een oplossing kan zijn.

macht en tegenmacht

De argumentatie van de commissie snijdt zeker hout. In een democratie gaat het ook altijd om een goede balans tussen macht en tegenmacht. Bij een reëel ervaren kloof tussen kiezer en gekozene is een echt referendum een serieuze vorm van tegenmacht tegenover de regering. De dreiging van een referendum als ‘veiligheidsklep’ dringt de regering ertoe wetten te maken die goed onderbouwd zijn en draagvlak genieten. Het laatste woord over het referendum is dus nog lang niet gesproken.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het verspillen van talent is voor opiniemaker Rutger Bregman een van de grootste zondes.

Waarom de christelijke visie zo anders is dan het evangelie van Rutger Bregman over morele ambitie

Zijn martelaren en monniken mislukkelingen? Volgens Rutger Bregman, die het populaire boek Morele ambitie schreef, wel. Theoloog en bedrijfskundige Tabitha van Krimpen kijkt er anders naar.

Afbeelding

Geef meer theologen toestemming om te preken. Dat helpt bij het oplossen van het predikantstekort

Er zijn veel academisch geschoolde theologen die geen toestemming hebben om te preken, maar wel voorgaan in erediensten. Volgens de regels mag dit niet, maar die zijn volgens Ruben van Wingerden dan ook te veeleisend.

Waarom kiezen we niet de tamelijk letterlijke vertaling ‘mannen die met mannen het bed delen’?

Nieuwe uitleg van bijbelteksten over homoseksualiteit gaat op de loop met wat er feitelijk staat

'Homoseksualiteit is vertaalfout' (ND 16 april). Het artikel biedt een paar goede inzichten, zegt bijbelwetenschapper Pieter Lalleman, maar het laatste woord is er volgens hem zeker nog niet over gezegd.

CDA-partijleider Henri Bontenbal sprak in de Hannie van Leeuwenlezing voor het CDJA over sociaal-conservatisme.

Het CDA zou - naast sociaal - conservatief zijn, maar wat komt daar eigenlijk van terecht?

Het liberalisme lijkt op Europees niveau leidend te zijn voor het CDA, signaleert Maurits Potappel. Dat ook CDA-politici abortus tot grondrecht uitriepen, was voor veel christendemocraten een onaangename verrassing.

Na duizend pogingen, therapie, één diagnose (gedesorganiseerde hechting) heb ik uiteindelijk de stekker eruit getrokken.

'We geven een beroerd voorbeeld van wat liefde is'. Lezers reageren op de podcast Gebroken Gelofte

De ND-podcastserie Gebroken Gelofte, over scheiden in christelijk Nederland, roept bij luisteraars veel reacties op. ‘Ondanks jarenlange emotionele mishandeling heb ik geprobeerd stabiel te blijven.’

Al snel veranderde de sfeer in de kamer. Er werd een afwijking geconstateerd naast dat ons meisje veel te klein bleek te zijn. De term syndroom viel.

Er ging vorige week van alles door me heen toen ik hoorde dat mijn ongeboren kind ziek is

Ik schaam me dat ik anderen die de zwangerschap afbreken, vóór deze week min of meer automatisch veroordeelde. Maar nu staan mijn man en ik met dezelfde vragen. Theoloog Anne Marije Baars vertelt over een onverwachte diagnose.