Luister naar

Van de redactie: Foto wissen

Nieuws
Daniël Gillissen Daniël Gillissen
zaterdag 23 juni 2018 om 03:00

Af en toe komt een journalist in een lastige situatie terecht. Afgelopen dinsdag overkwam dat onze verslaggever in Deventer, tijdens een reportage over de Turkse verkiezingen in Nederland. Van het consulaat, dat de stemming organiseerde, kregen verslaggever en fotograaf toestemming mensen aan te spreken en te fotograferen. De enige restrictie was dat in het stembureau niemand mocht worden gestoord. De fotograaf deed zonder problemen zijn werk. De verslaggever merkte echter dat niemand met zijn naam in de krant wilde. Bovendien ontweken geïnterviewden vragen en waren veel antwoorden nietszeggend.

Toen hij buiten wat foto’s maakte voor eigen gebruik, die bij het schrijven van de reportage als geheugensteun konden dienen, sommeerde een Turkse man de foto te wissen waarop hij was vastgelegd. Nadat mijn collega had geweigerd, riep diegene de beveiliging erbij en werd de politie ingeschakeld.

In het heetst van de discussie belde de verslaggever voor advies. Hij voelde zich onder druk gezet en ervoer het verzoek als inperking van de persvrijheid. De politieman legde mij uit dat hij niks wilde afdwingen. Maar op basis van fatsoensnormen drong hij erop aan de foto te verwijderen.

Met de verslaggever besprak ik vervolgens dat er geen sprake was van rechtstreekse bedreiging van de persvrijheid. De politie eiste formeel niets (hoewel hij druk voelde om overstag te gaan en de politie ook de eiser kon vragen zich neer te leggen bij de situatie). Bovendien maakte het verschil dat hij, en niet de persfotograaf, werd aangesproken. En: de gefotografeerde situatie had geen nieuwswaarde. Ik vroeg hem samen uit de impasse te komen.

Dit incident vond plaats in een sfeer van wantrouwen. Enerzijds hebben Turken in Nederland het gevoel dat in de media niets goeds over hun vaderland geschreven wordt en zijn de onderlinge verhoudingen gespannen. Anderzijds kampt de verslaggever met afhoudende reacties, en speelt op de achtergrond mee dat het Turkse regime waarover de stemming ging, weinig op heeft met persvrijheid en journalisten opsluit.

De verslaggever besloot de foto niet ter plekke te wissen. Hij wilde als journalist ten overstaan van Turken in Nederland niet zwichten voor druk. Ik begrijp die keuze helemaal.

Achteraf was niemand tevreden over het verloop van de discussie. De collega stond volledig in zijn recht, maar in een minder gespannen situatie hadden beide partijen zich ongetwijfeld welwillender opgesteld. Dat de aanwezige politie aanstuurt op de-escalatie is te begrijpen. Tegelijk had mogen worden verwacht dat ze niet alleen aandringt op soepelheid, maar ook pal staat voor de vrijheid van een journalist zijn werk te doen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het verspillen van talent is voor opiniemaker Rutger Bregman een van de grootste zondes.

Waarom de christelijke visie zo anders is dan het evangelie van Rutger Bregman over morele ambitie

Zijn martelaren en monniken mislukkelingen? Volgens Rutger Bregman, die het populaire boek Morele ambitie schreef, wel. Theoloog en bedrijfskundige Tabitha van Krimpen kijkt er anders naar.

Afbeelding

Geef meer theologen toestemming om te preken. Dat helpt bij het oplossen van het predikantstekort

Er zijn veel academisch geschoolde theologen die geen toestemming hebben om te preken, maar wel voorgaan in erediensten. Volgens de regels mag dit niet, maar die zijn volgens Ruben van Wingerden dan ook te veeleisend.

Waarom kiezen we niet de tamelijk letterlijke vertaling ‘mannen die met mannen het bed delen’?

Nieuwe uitleg van bijbelteksten over homoseksualiteit gaat op de loop met wat er feitelijk staat

'Homoseksualiteit is vertaalfout' (ND 16 april). Het artikel biedt een paar goede inzichten, zegt bijbelwetenschapper Pieter Lalleman, maar het laatste woord is er volgens hem zeker nog niet over gezegd.

CDA-partijleider Henri Bontenbal sprak in de Hannie van Leeuwenlezing voor het CDJA over sociaal-conservatisme.

Het CDA zou - naast sociaal - conservatief zijn, maar wat komt daar eigenlijk van terecht?

Het liberalisme lijkt op Europees niveau leidend te zijn voor het CDA, signaleert Maurits Potappel. Dat ook CDA-politici abortus tot grondrecht uitriepen, was voor veel christendemocraten een onaangename verrassing.

Na duizend pogingen, therapie, één diagnose (gedesorganiseerde hechting) heb ik uiteindelijk de stekker eruit getrokken.

'We geven een beroerd voorbeeld van wat liefde is'. Lezers reageren op de podcast Gebroken Gelofte

De ND-podcastserie Gebroken Gelofte, over scheiden in christelijk Nederland, roept bij luisteraars veel reacties op. ‘Ondanks jarenlange emotionele mishandeling heb ik geprobeerd stabiel te blijven.’

Al snel veranderde de sfeer in de kamer. Er werd een afwijking geconstateerd naast dat ons meisje veel te klein bleek te zijn. De term syndroom viel.

Er ging vorige week van alles door me heen toen ik hoorde dat mijn ongeboren kind ziek is

Ik schaam me dat ik anderen die de zwangerschap afbreken, vóór deze week min of meer automatisch veroordeelde. Maar nu staan mijn man en ik met dezelfde vragen. Theoloog Anne Marije Baars vertelt over een onverwachte diagnose.