© Action Images via Reuters

Olivier Giroud verlost Arsenal met heerlijke goal in Europa League, geïrriteerd Everton weer geklopt

Olivier Giroud heeft een flauw Arsenal in extremis verlost op het veld van Rode Ster Belgrado. Na een flauwe match zorgde Giroud met een omhaal in de winkelhaak voor de drie punten: 0-1. Het verging die andere Engelse ploeg, Everton, heel wat minder. In eigen huis verloor het zijn derde groepsmatch, Lyon won met 1-2 na een potige partij. In de groep van Zulte Waregem won Lazio Roma op het veld van Nice met 1-3 na twee goals van Milinkovic-Savic, Lazio is zo alleen leider. AC Milan bleef in eigen huis verrassend steken op een 0-0 tegen AEK Athene.

jtp

Bekijk hier alle uitslagen en de stand in alle Europa League-groepen!

Olivier Giroud staat vrijdag op alle sportpagina’s in de Britse pers. De Fransman verloste Arsenal op het veld van Rode Ster Belgrado in de slotfase. Nochtans leek het niet de avond van Arsenal te worden. In een Servische heksenketel speelde Arsenal 0-0 een flauwe pot voetbal. De Gunners begonnen de wedstrijd wel met enkele mindere goden, zo stonden youngsters Reiss Nelson, Joseph Willock en Ainsley Maitland-Niles op het middenveld. De grootste kans van de eerste helft kwam er via Theo Walcott, hij zag zijn stevig schot gekeerd door doelman Milan Borjan.

© EPA-EFE

In de tweede helft kwam Arsenal wel beter voor de dag, maar scoren lukte pas helemaal in de slotfase. Olivier Giroud scoorde met een heerlijke omhaal in de winkelhaak voor de drie punten. Een weergaloos doelpunt van Olivier Giroud, die dit seizoen mogelijk nog de Puskas Award wint voor dat ander pareltje: zijn scorpion kick. Arsenal lijkt door deze zege bijna zeker van de volgende ronde, het boekt negen op negen en heeft vijf punten voor op eerste achtervolger BATE Borisov. Dat won met 1-0 van Köln.

Kevin Mirallas en Everton blijven in hetzelfde bedje ziek. Naast het rampzalige seizoensbegin loopt het ook voor geen meter in de Europa League. De Toffees verloren in eigen huis met 1-2 van het Franse Lyon. Dat kwam al na zes minuten op voorsprong, de jonge Holgate beging een duidelijke penaltyfout en Nabil Fekir zette de elfmeter feilloos om. Toch toonde Everton mentale weerbaarheid in de eerste helft, maar scoren lukte niet. In de tweede helft eiste verdediger Ashley Williams een hoofdrol op. Eerst ontsnapte hij aan rood na een vechtpartij met enkele Lyon-spelers, twee minuten later kopte diezelfde Williams de 1-1 op het bord.

Toch ging Lyon nog met de drie punten lopen, na een knappe actie van invaller Cornet scoorde Bertrand Traoré met een hakje achter het steunbeen — en met wat geluk — de 1-2 winning goal.

Kevin Mirallas begon aan de wedstrijd als basisspeler, maar werd na iets meer dan een uur vervangen door Sandro Ramirez. In groep E blijft Lyon zo tweede met vijf punten. Everton is laatste met slechts één punt en mag zo stilaan de Europese overwintering vergeten… In de andere wedstrijd van groep E won Atalanta met 3-1 van Apollon, de Italianen leiden met 7 op 9.

Nice leed zijn eerste nederlaag in deze groepsfase, want Lazio Roma ging winnen met 1-2 op het veld van de Franse eersteklasser. Nice opende nochtans al na vier minuten de score, na een voorzet van Wesley Sneijder knikte Mario Balotelli de bal perfect in het hoekje. Nog geen minuut later stond het echter al 1-1, na de aftrap van Lazio ging het snel aanvallen, verdediger Dante en doelman Cardinale klungelden en Caicedo bedankte vriendelijk.

In de tweede helft trok Lazio het laken naar zich toe, oude bekende Sergej Milinkovic-Savic maakte in minuut 65 de 1-2. De ex-speler van Racing Genk stond op de goede plaats om de lage voorzet van Caicedo kurkdroog binnen te trappen. Diezelfde Milinkovic-Savic nam één minuut voor het einde van de reguliere speeltijd alle twijfels weg met een tweede goal: 1-3 was de eindstand. Door deze overwinning is Lazio alleen leider in groep K, het heeft met 9 punten, drie meer dan Nice.

In AC Milan - AEK Athene bleef het verrassend 0-0. De Italianen hadden nochtans constant de wedstrijd in handen tegen Club Brugge-killer AEK, maar ondanks meer dan tien schoten tussen de palen stond er dus de brilscore op het bord toen scheidsrechter Ekberg de wedstrijd affloot. Een frustrerende avond dus voor bankzitter Lucas Biglia (ex-Anderlecht) en co, al blijft Milan wel leider in de groep met 7 op 9.

© REUTERS

Invaller Adnan Januzaj boekte met Real Sociedad een duidelijke 0-6 zege op het veld van het Macedonische Vardar. Man van de match was de Braziliaan Willian Jose, hij scoorde maar liefst vier van de vijf doelpunten. De goals waren netjes verdeeld over beide helften. Jose is door dit kunstje de eerste speler die vier doelpunten scoorde in één Europa League-match, hij is ook de eerste Braziliaan die een hattrick scoorde in diezelfde Europa League… De overige twee goals kwamen via Oyarzabal en De la Bella. Sociedad staat op de tweede plaats in groep L.

Ziguy Badibanga heeft donderdag op de derde speeldag in groep F van de Europa League met zijn Moldavische club Sheriff Tiraspol 1-1 gelijkgespeeld tegen Lokomotiv Moskou. Het was onze landgenoot die de eindstand vastlegde. De 25-jarige rechtsbuiten, een jeugdproduct van Anderlecht, scoorde in de 31e minuut.

Voor Sheriff betekende dat het derde gelijkspel in evenveel wedstrijden. Met drie punten deelt het de tweede plaats in de groep met FC Kopenhagen. Lokomotiv gaat met vijf punten aan de leiding.