oorlog in Oekraïne

Rusland kondigt tests aan met tactische kernwapens na “westerse provocaties”

© Russian Defence Ministry/tass/Si

Rusland heeft aangekondigd dat het tests met tactische nucleaire wapens gaat uitvoeren in zijn Zuidelijke Militaire District, dat aan de zuidoostelijke grens met Oekraïne ligt en op de Krim.

reuters, tass, isg

Het ministerie van Defensie zegt dat het met de tests Ruslands “territoriale soevereiniteit” wil verzekeren, “als antwoord op provocaties en bedreigingen door westerse overheidsmedewerkers”. Het noemde geen namen, maar Rusland heeft herhaaldelijk zijn ongenoegen uitgesproken over uitlatingen van de Franse president Emmanuel Macron dat Frankrijk mogelijk kan tussen komen in Oekraïne.

De oefening komt er op rechtstreeks bevel van president Vladimir Poetin. Bedoeling is te testen in hoeverre tactische kernwapens in gevechtssituaties kunnen worden gebruikt. “Tijdens de test wordt een aantal maatregelen uitgevoerd om de voorbereiding en het gebruik van tactische nucleaire wapens in te oefenen”, volgens het ministerie van Defensie. Aan de oefening zullen raketformaties deelnemen van het Zuidelijke Militaire District, de luchtmacht en de zeestrijdkrachten.

De laatste Russische nucleaire tests waren in 1990, ten tijde van de Sovjet-Unie. Rusland heeft het grootste arsenaal aan kernwapens ter wereld. Tot nu toe zijn tactische kernwapens nog nooit gebruikt in conflicten.

De relaties tussen Rusland en het Westen zijn sinds de Russische inval in Oekraïne op het diepste punt sinds de Cubaanse rakettencrisis van 1962, volgens Russische en Amerikaanse diplomaten. Oekraïne en het westen zien de inval als een landroof die tot doel heeft Oekraïne weer in de invloedssfeer van Rusland te brengen. Rusland zegt dat de toenadering en het eventuele lidmaatschap van voormalige Oostbloklanden als Oekraïne tot de EU en NATO een bedreiging vormt voor zijn grenzen.