Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Leeuwin doodt vader van haar drie welpjes

Foto van Zuri.Beeld REUTERS

Een leeuwin heeft de vader van haar drie welpjes gedood in een zoo in de Verenigde Staten. Dat laat de zoo zelf weten in een Facebook-bericht. “Dit is toch redelijk uitzonderlijk.”

Zuri, een 12 jaar oude leeuwin, heeft vorige week de twee jaar jongere leeuw Nyack gedood in de zoo van Indianapolis, in de Verenigde Staten. Volgens de zoo verstikte de leeuwin de vader van haar drie welpjes. Zowel Zuri als haar 3 welpjes geraakten niet gewond.

De zoo heeft er voorlopig het raden naar wat er gebeurd is, maar zegt dat ze een onderzoek start naar de feiten.

Uitzonderlijk

“Dat is toch redelijk uitzonderlijk”, zegt Niels Luyten, bioloog bij het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek. “Als leeuwen elkaar aanvallen, zijn het meestal de mannetjes die agressie vertonen. Zo gebeurt het vaak dat een nieuwe leider in een groep leeuwen de welpen doodbijt. Hij doet dat om ervoor te zorgen dat de leeuwinnen hun zorginstinct verliezen en terug loops worden. Op die manier wil hij zijn eigen genen zo snel mogelijk doorgeven.”

Het komt dus niet veel voor dat een leeuwin een mannetje doodt. “Of dat ze die kán doden”, zegt Luyten. “Daar is toch redelijk wat kracht voor nodig. En uit wat ik afleid, ging het niet om een verzwakte leeuw.”