© Wim Hendrix

Antwerpen klaar voor aanmeldsysteem in secundair onderwijs

In Antwerpen gaat binnenkort het langverwachte online aanmeldsysteem voor leerlingen in het eerste jaar van het secundair onderwijs van start. Naar analogie met het aanmeldsysteem voor het basisonderwijs moet dat grotendeels een einde maken aan de taferelen waarbij ouders voor de schoolpoort kamperen om hun kind te kunnen inschrijven. Alle ouders van Antwerpse kinderen die volgend schooljaar naar het secundair overgaan, krijgen weldra een brief met informatie in de bus.

In tegenstelling tot bij het Antwerpse basisonderwijs zijn secundaire scholen niet verplicht om mee te doen met het aanmeldsysteem. Toch doet volgens het Lokaal Overlegplatorm (LOP), waarin alle netten vertegenwoordigd zijn, al 70 procent mee bij de eerste editie. “Dat is veel, als je weet dat er een aantal te specifieke scholen zijn waarvoor het eigenlijk weinig zin heeft om deel te nemen, zoals de Balletschool”, zegt LOP-voorzitter Eric Boels. “Dit is in ieder geval de manier om de beschikbare plaatsen - sommige scholen zijn nu eenmaal erg populair - zo eerlijk mogelijk te verdelen en het maakt een einde aan de wildgroei van systemen die scholen en oudercomités ingevoerd hadden.”

Van 8 tot 19 januari loopt eerst een inschrijfperiode voor broers en zussen van bestaande leerlingen en voor kinderen van personeelsleden van scholen die deelnemen aan het aanmeldsysteem. Zij krijgen voorrang. Van 8 tot 27 februari loopt dan de eigenlijke aanmeldperiode. Ouders kunnen meerdere scholen van voorkeur opgeven. Na afloop worden de vrije plaatsen verdeeld los van wie zich eerst aanmeldde. Ten laatste op 23 maart volgt het bericht of en waar het kind een plaats krijgt, of waar het op de wachtlijst staat. Inschrijven kan dan van zaterdag 21 april tot en met woensdag 16 mei.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER