© Isosport

Brian Riemer houdt de druk af nu het money time is voor Anderlecht in de titelstrijd: “Ik slaap fantastisch”

Het is money time voor Anderlecht. Paars-wit wordt zeker kampioen als het in de eerstvolgende drie matchen 9 op 9 pakt. Dat zou wel een huzarenstukje zijn. De eerste tegenstander van de koploper is Union in het Dudenpark. “Het is nu dat de helden, de gamechangers moeten opstaan”, aldus Brian Riemer.

Jürgen Geril

Het vak wiskunde is nooit ons beste vak geweest. Gelukkig kregen we deze week hulp van Anderlecht-eigenaar Marc Coucke. In twee scenario’s is Anderlecht zeker kampioen. Dat is het geval als RSCA in de laatste vier matchen 10 op 12 pakt, maar ook als er meteen 9 op 9 wordt gepakt tegen Union, RC Genk en Club Brugge. “We doen niet mee aan al dat telwerk”, countert Brian Riemer. “Al die berekeningen zijn leuk, maar Club Brugge en Union maken ze ook. Wij moeten focussen op datgene wat we zelf in handen hebben: onze prestaties. En dan nog zijn er variabelen: de refs, de tegenstanders, de wedstrijdomstandigheden.”

De druk stijgt wel. Anderlecht leverde de afgelopen weken in geen geval de beste prestaties, maar jaagt hardnekkig op zijn 35ste titel. Het heeft lang genoeg geduurd: “Eerlijk, ik slaap fantastisch”, vervolgde Riemer. “Je moet gewoon van deze stress houden en dat zeg ik ook in de kleedkamer. Het is mooi dat je kunt spelen voor een prijs. Ik weet wat het is hoor. Ik heb met Brentford twee keer dé match voor het meeste geld ter wereld meegemaakt op Wembley. De finale waarbij je van de Championship kan promoveren naar de Premier League. Geen enkele partij draait om meer centen. Ik heb ze één keer gewonnen en één keer verloren. Je moet daarvan geniet. Ik hoop vooral voor onze fans dat we de titel halen na al die moeilijke jaren. Wij moeten het in perspectief plaats. In juli zou iedereen gezegd hebben dat de top zes halen voor Anderlecht al een mooie stap voorwaarts was. Nu willen we de hoofdprijs.”

© Isosport

De Anderlecht-coach moet in het Dudenpark wel iets aan zijn middenveld veranderen. De driehoek Rits-Delaney-Leoni werkte niet op Cercle. De waarnemers vinden dat Ashimeru een kans verdient. “Dat kan”, beaamde Riemer. “Alleen was de laatste keer dat Ashimeru startte...de match van de eerste speeldag op Union. Dat liep toen ook niet goed. Het klopt wel dat we een betere balans moeten vinden op ons middenveld, want we hadden wat pech. Het uitvallen van Yari Verschaeren, de blessure van Thorgan waardoor we moesten schuiven...Ik kan wel zeggen dat Thomas Delaney grote stappen vooruit zet, maar we hebben ook iemand nodig die de bal soms wat kan bijhouden. Ik denk daar hard over na.

Verschaeren, Dreyer en Schmeichel trainen

Het goeie nieuws is dat Yari Verschaeren voluit heeft getraind. Het is afwachten of hij nu een reactie voelt, maar klaar voor een basisplaats is de nummer 10 sowieso niet. Anders Dreyer en Kasper Schmeichel lijken na de trainingen ook weer voluit inzetbaar. “We kennen onze tegenstanders door en door”, besloot Riemer. “We spelen voor de vijfde keer tegen Union en er is niet iets dat ik kan zeggen waarbij mijn spelers denken: “Oh, dat wist ik nog niet. Het zal in deze titelstrijd wellicht aankomen op enkele magische momenten. Een gestopte penalty, een trap vanop 25 meter die binnenvliegt zoals die van Alderweireld. Het is daarom dat de game changers nu mogen opstaan. De helden die een kampioenschap kunnen bepalen. Dat zullen de echte kampioenen zijn.”

© Isosport

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer