Uitgeprocedeerd gezin vreest lynchpartij bij terugkeer: “In Albanië zijn wij door bloedwraak nergens veilig”

© kma

Elvis (33) en Guri (24) Et’Hemi en hun twee kinderen Enis (4) en Alesia (7) uit Lier ontvluchtten in 2016 hun thuisland Albanië, naar eigen zeggen omdat hun gezin bedreigd wordt door bloedwraak. Na drie negatieve adviezen moeten ze ons grondgebied verlaten.

kristin matthyssen

Volgens tolk Etleva Muhametaj beseft België onvoldoende hoe hard bloedwraak nog leeft in Albanië. De sultan van het Ottomaanse Rijk, waar Albanië tot 1912 onder viel, liet de christenen in het land hun eigen rechtsgang regelen. Waar een moord werd gepleegd, had de familie van het slachtoffer het recht die te vergelden met een wedermoord. Liefst de dader, maar elk lid van de andere familie was ook goed.

Elvis en Guri vroegen in 2016 asiel aan in België, nadat Guri op straat was aangevallen, met een poging tot ontvoering en verkrachting. “Mijn broer was ooit verloofd met de zus van de dader die Elvis neerstak”, begint grootmoeder Mynevere ‘Vera’ (56). “Mijn broer heeft toen de eer van die rivaliserende familie geschonden. Als wraak is die familie in juni 2005 ons huis binnengevallen, waarbij mijn twee zonen neergestoken werden.”

Elvis was toen 21 jaar en belandde op intensieve zorgen. Zijn broer was er nog erger aan toe. Hij vluchtte naar Italië, waar hij intussen gehuwd is met een Italiaanse. Elvis bleef in Albanië, tot Guri in 2016 werd aangevallen door de rivaliserende familie.

“We wilden niet langer in angst leven. Daarom zijn we naar België gevlucht”, vertelt Elvis.

Asielcentrum Broechem

Het gezin vroeg asiel aan en belandde in het opvangcentrum in Broechem. Alesia en Enis gingen eerst naar school in Broechem. Nadien verhuisden ze naar een appartement in Lier. Begin december kregen ze voor de derde keer een negatief advies op hun asielaanvraag, wat betekent dat ze het Belgisch grondgebied moeten verlaten. Alesia en Enis, die naar het Sint-Gummaruscollege gaan en al perfect Nederlands spreken, lijden onder de toestand. Ook hun ouders zijn depressief.

“Familie is te machtig”

“In Albanië werkte ik in een schoenenfabriek. Ik zou hier ook in een fabriek willen werken, maar ik mag niet”, zegt Elvis. “Terugkeren is geen optie. Die familie die de bloedwraak heeft gezworen, heeft veel macht.”

Of ze dan niet in een klein dorp ergens in Albanië in de luwte kunnen gaan leven? “Albanië is niet zó groot. Het is echt zoals met de maffia in Italië. Ze vinden je.”